BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Geriye dönük GSS gelir testinde son üç gün kaldı

Sosyal Güvenlik Uzmanımız Şevket Tezel önemli konulara değinmeye devam ediyor.

Okurum Recep Kaplan “Yazılarınızı ilgi ile takip etmekteyim. Son günlerde sizlerin de bildiği üzere GSS ile ilgili bir takım haberler basında yer almaktadır. Aşağıdaki soruma en kısa süre de cevap verebilirseniz çok memnun olacağım. Çünkü bunun da bir süresi varmış. Biz duyarlı vatandaşlar bu konulara çok önem veriyoruz. Sizlerin de çok önem verdiğinizi bildiğimden sorunumu size yazma ihtiyacı duydum. 1991 doğumlu kızım Üniversiteyi bu yıl bitirdi. Ben 01.10.2008 den önce 399/II sayılı cetvele tabi Emekli Sandığı iştirakçisi olarak bir KİT’de çalışmaktayım” diyerek soruyor:  “Bu durumda benim kızımın GSS gelir testi yaptırmasına gerek var mı? Üniversiteyi bitirse de herhangi bir işte çalışmaya başlamadığı için benden sağlık hizmeti almaya devam edebilir mi?”

Okurumun sorusunu cevaplamadan önce GSS gelir testine değinmekte yarar var. Zira bu konu şu an güncel bir konu ve geçmişe doğru etkili gelir testi yaptırma başvurusu için son üç güne girdik.

Yapılandırma ve Geriye Dönük Gelir Testi

6552 sayılı Kanun ile geçen yıl zorunlu genel sağlık sigortası primlerinin yapılandırılması imkânı getirilmişti. Aynı kanun ile daha önce gelir testi yaptırmadığı için azami düzeyde tahakkuk ettirilen GSS prim borçlarının bu kapsamda yapılacak gelir testi sonucu revize edilmesi de mümkün kılınmıştı. Geriye dönük Zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına esas  gelir testi için Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) başvuru süreci bugün halen devam ediyor ise de 30 Eylül 2015 tarihinde son buluyor.

Keza SGK’ya olacak Zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının peşin veya taksitle ödenebilmesi için (çıkan gelir testi sonucuna göre) en geç 02.11.2015 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekiyor. Yine bu sürelere bağlı olarak yapılandırılan borcun ilk taksitinin ödenme süresi de 30.11.2015 tarihine kadar mümkün bulunuyor.

Peki, Nedir Bu Gelir Testi?

Gelir testi işlemi, kişinin çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirinin belirlenmesi oluyor.

Herhangi bir kapsamda genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında sağlık yardımlarından yararlanma hakkı bulunmayan kişilerin genel sağlık sigortalılığına tescil edilmesinde gelir testi belirleyici rol oynuyor. Bu kapsamda tescil edilen kişilerin tescil tarihinden itibaren yerleşim yerlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak ilk adımı atmaları, yani gelir testi başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Test Yaptırmak İstemeyenler

Gelir testi yaptırmak istemeyenlerin, SGK veya SYDV’larına başvurarak gelir testi yaptırmak istemediğini yazılı olarak beyan etmeleri mümkün. Ancak bu beyanda bulunan kişilerin aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarının aylık prime esas kazanç alt sınırının (Brüt asgari ücret tutarının) iki katından fazla olduğu kabul ediliyor. Buna göre GSS primleri de SGK tarafından tescil tarihinden itibaren asgari ücretin iki katı esas alınarak tebliğ ve tahsil ediliyor. 

Gelir Testinde Aile Bireyleri

Gelir tespitinde aynı hanedeki aile esas alınıyor. Adres Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) yer alan adres bilgilerine göre aynı hane içinde yaşayan ve MERNİS kayıtlarında yer alan eş, yaşlarına bakılmaksızın evli olmayan çocuk ile genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek kişinin ana ve babası esas alınıyor. Bununla beraber aynı hanede yaşamayan ve öğrenim nedeniyle başka bir hanede yaşayan evli olmayan çocuklardan 25 yaşını doldurmayanlar da gelir tespitinde aile içinde değerlendiriliyor.

Aile bireylerinden askerliğini yapmakta olanlar, hükümlü ve tutukluların hesaba katılmamaları gerekiyor.

Tebligata rağmen bir aylık süre içerisinde gelir testine başvurmayanların tescil başlangıç tarihinden itibaren aile içindeki gelirinin kişi başına düşen aylık tutarı olarak, aylık prime esas kazanç taban rakamının (asgari ücretin) iki katı esas alınarak primleri tahakkuk ettiriliyor ve bu kişilerin ödemeleri gereken prim tutarlarının GSS Tescil Bildirimi ile birlikte, SGK tarafından iadeli taahhütlü posta yoluyla kendilerine tebliğ edilmesi gerekiyor.


Kız Çocuklarının Durumu

Fakat sizin kızınız için bu gelir testini yaptırmanız gerekmiyor.  Okurumun içeriğini verdiği  yazı eski. 2011 yılında yürürlüğe giren 6111 sayılı yasa ile bu konuya son şekli verildi. Sözün kısası kız çocukları kaç yaşında olurlarsa olsunlar, anne-babası hangi statüye tabi olursa olsun (SSK’lı Bağ-Kurlu Emekli sandığı iştirakçisi v.b.) bekar ve işsiz olduğu sürece emekli veya sigortalı anne ve/veya babasının sağlık yardımı hakkından faydalanabilir. Bu nedenle kızınız için gelir testi yaptırmanız gerekmiyor.

Ama kızınız kısmi süreli çalışmaya başlarsa hem kendisinden hem de sizden dolayı sağlık yardımı alma hakkına sahip olmayacağından o halde gelir testi yaptırması gerekiyor.   

Kısmi çalışanlardan ayrı 01.01.2012 tarihinden itibaren kısmen de olsa sosyal güvencesiz kalmış Türkiye’de ikamet eden vatandaşlar, yaşı büyük işsiz erkek çocukları, güne ihtiyacım yok yaşı bekliyorum deyip işsiz olarak evde bekleyen ve bir başkasından GSS hakkı bulunmayanların durumlarını bu gözle sorgulamalarında kendileri için fayda var

Yorumlar