BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
GÜNCEL

Formasyon mağdurları ek kontenjan bekliyor!

YÖK, bu yıl geçen seneye göre sekiz üniversiteye daha formasyon verme hakkı tanıdı. Türkiye genelinde 64 üniversitede 15 bin öğrenciye öğretmenliğin yolunu açan formasyon kontenjanı tanındı.

Formasyon kontenjanı toplamda arttı ama bazı üniversitelerinki yarı yarıya düşürüldü.

Yıllardır öğrencilerine formasyon hakkı sağlamaya çalışan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) geçen yıl bu hakkı kazanmış, öğrenciler sevinmişti. Bu yıl kontenjan 400’den 200’e inince ve kural gereği sadece 100’ü üniversite öğrencilerine ayrılınca yüzlerce öğrenci mağdur oldu. Üniversitenin puanlama sistemi de farklı olduğu için açıkta kalan öğrenciler diğer üniversitelerde de not ortalamaları düşük gözükünce kayıt yaptıramadı. MSGSÜ öğrencileri, “Formasyon almamız çok önemli. Formasyon almadan ne dershanelerde ne devlet ne de özel okullarda çalışabiliriz” diyor.

MSGSÜ Türk Dili ve Edebiyatı mezunu Ezgi Acıdere dört yıl önce pedagojik formasyon alma hakkına sahip olduklarını bilerek bu bölüme kayıt yaptırdıklarını belirtiyor. Acıdere sıkıntılarını şöyle anlatıyor, “Bölümden 35 kişi mezun olduk. Ancak 11 kişi formasyon alabilecek. Geçen yıl üniversitemize 400 kişilik formasyon kontenjanı tanınmıştı. Bunun yarısı üniversitenin kendi öğrencilerine diğer yarısı başka üniversitelerden öğrencilere ayrıldığı için üniversitemize 200 kişi kaldı. Pek çoğumuz formasyon alamadık. 350 imza toplayıp YÖK’e ve Cumhurbaşkanlığı’na yolladık. Sesimizi duymalarını istiyoruz. Yeni kayıtlarda artık formasyon verilmeyecek. Yani birkaç sene sonra formasyon verilmeyecek üniversitelerde.”

NOT SİSTEMİ DEZAVANTAJ

Özge Kalem ise özel okullarda, dershanede öğretmenlik yapabilmek için de formasyonun şart olduğunu hatırlatarak, bunu almalarının ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Okuldaki not sisteminin de bazı üniversitelerden farklı olduğunu anlatan Kalem, “Bizde ancak 100 alırsanız AA ile geçmiş olursunuz ama bazı üniversitelerde sınıfın en yüksek puanı neyse o puanı alan AA ile geçiyor. Örneğin en yüksek puan 50 ise AA ile geçmiş oluyor. Yüksek not almamız kolay olmadığı için not ortalamalarımız da bazı üniversitelerdeki kadar yüksek olamıyor. Pek çok üniversiteye başvurduk ancak not ortalamamız düşük göründüğü için giremedik. “


İŞİNDEN OLACAK ÖĞRENCİLER VAR


MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi ise üniversitelerinin 600 kişiye formasyon verebilecek donanıma sahip olduğunu vurgulayarak, YÖK’e durumu anlattıklarını ve kontenjan talep ettiklerini belirten yazı yolladıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Güzin Sevin, geçen sene 56 üniversitenin 14 bin 200 öğrenciye formasyon verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu sene pedagojik formasyon veren üniversite sayısını artırarak 64’e çıkardılar. Kontenjan da arttı. 15 bin oldu; ama eklenen üniversiteler de olduğu için bazılarının kontenjanlarını azaltmışlar. Üniversite olarak ilk defa geçen yıl formasyon vermeye hak kazandık. Fen Edebiyat’ın yanı sıra özellikle resim, müzik gibi güzel sanat bölümlerimizden öğrenciler var. Bu bölümler her üniversitede olmadığı için formasyon alma hakları olduğu halde yıllardır bir yerden formasyon alamadılar. Öğrencilerimiz formasyon hakkını çok seneler sonra almaya başladı ama doğru düzgün kullanamadan bu sene kontenjanımız düşürüldü. Formasyon aldı diye herkes devlette öğretmen olacak diye bir şey yok. Birikmeyi artırmazlar. Bugün, özel okullarda, dershanelerde çalışmak hatta bir holdingde eğitim vermek için bile formasyon gerekli. Herkes formasyon alabilmeli. Öyle öğrencilerimiz var ki, kolejde iş bulmuş ama formasyon alamadığı için çalışamayacak. Dershanedeki işini kaybedecekler de var.”


SAKARYA DA MAĞDUR


Sadece MSGSÜ öğrencileri değil başka üniversiteler de ek kontenjan talep ediyor. Bu yönde YÖK’e başvuranlar var. Sakarya Üniversitesi’nden 240 öğrenci de pedagojik formasyon puanlamasıyla ilgili yaşadıkları rahatsızlığı dile getirmek için iki gün önce davullu zurnalı eylem yapmıştı. YÖK’ün not dönüşümü tablosunun sıkıntılı olduğunu söyleyen gençler, Sakarya Üniversitesi’nden 2.50 ortalama ile mezun olan bir öğrencinin yüzlük sistemde notu 65 iken Pamukkale, Süleyman Demirel, Mehmet Akif Ersoy, Akdeniz, Dokuz Eylül Üniversiteleri’nde 75’e, Erciyes Üniversitesi’nde 79’a, Selçuk Üniversitesi’nde ise 84’e denk geldiğini, üniversitelerinin 167 üniversitenin gerisinde kaldığı için formasyon başvurusu yaptıkları tüm üniversitelerde son sıralarda yer aldıklarını söylemişti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR