BIST 10.081
DOLAR 34,78
EURO 36,78
ALTIN 2.942,91
GÜNCEL

Flaş gelişme! Kesinti yapılmadan hesaplara en az 1420 TL yatırılıyor

 İşten çıkarma yasağı 30 Haziran tarihinde sona erdi. Çok sayıda vatandaş işsizlik maaşı ile ilgili haklarını araştırıyor. İşsizlik maaşını kimler alabilir? Ödeme kaç ay süreyle yapılıyor? İşsizlik maaşı için nasıl başvuru yapılır? Ne kadar ödenecek?

Devlet, farklı nedenlerle işinden olan sigortalıların işlerini kaybetmelerinden dolayı uğradıkları gelir kaybını bir süre ve belirli bir ölçüde karşılıyor. Buna ‘işsizlik maaşı’ deniyor.

KÇÖ’DEN SONRAKİ HESAP
 
İstifa eden, emeklilik nedeniyle işten ayrılan, yaş dışı diğer şartları tamamlayarak istifa eden işçi prim şartlarını sağlasa da işsizlik maaşı alamaz. Ancak kendi istek ve kusuru olmaksızın (haksız yere) işini kaybetmiş, son 3 yılda adına en az 600 gün işsizlik sigorta primi ödenmiş, işten ayrılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olanlar da alabiliyor.

600 gün şartı Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) alınmaya başlanan tarihte sağlanıyorsa, bu kişilerin KÇÖ’den sonra haksız yere işten çıkarılması halinde işsizlik maaşı ödenir. Ayrıca askere gitmek için işten ayrılan, askerden döndükten sonra İşkur’a başvurup maaş alabilir.

KAÇ AY ALINABİLİYOR?
 
Adına en az 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı bağlanıyor. Kısa çalışmada ve ücretsiz izinde geçen süreler, işsizlik maaşından düşülmüyor.