BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
GÜNCEL

Fed'in faiz kararı sonrası altın fiyatları yükselecek mi düşecek mi?

Aşı haberleri ile düşüş trendi içerisine giren altın fiyatları merkez bankalarının politikaları ve teşvik paketi odaklı seyrini sürdürüyor. Ons altın fiyatları tarihi zirve seviyesinden 200 doların üzerinde değer kaybı yaşarken, gram altın fiyatları ise kendi zirvesinde yaklaşık 100 lira uzakta yer alıyor.Fed'in faiz kararı ve ardından gelecek Başkan Powell'ın söylemleri altın fiyatları için kritik olacak.

Altın fiyatları, ABD'de açıklanması beklenen dev teşvik paketinin etkisiyle 1850 dolar bandını aşarken, dolar/TL'deki zayıf seyrin etkisiyle de gram altın fiyatları baskı altında olmayı sürdürüyor. Altın yatırımcılarının gözü kulağı piyasalar için öncü olan ABD Merkez Bankası Fed'den gelecek açıklamalarda olacak.

2020 yılında koronavirüs salgınının ekonomiler üzerine getirdiği belirsizlikler, düşük faiz politikaları, devasa derece artan bol likidite ve alternatif getiri arayışları altın fiyatları için 2018 yılında başlayan yükseliş trendinin güçlenmesine neden oldu.

Ons altın fiyatları için aşı haberleri dönüm noktası olurken, bir dönem dolar/TL'deki hareketlerle yön bulan gram altın fiyatları için, Merkez Bankası'nın (TCMB) adımları belirleyici oldu. Ons tarafından rüzgârı kesilen gram altın, bu kez dolar/TL'deki zayıf seyirle karşılaşınca 540 liralardan, psikolojik destek seviyesi olan 450 seviyesinin altına sarktı.

Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon odaklı para politikası ve verdiği 'Gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gideriz" açıklamaları dolar/TL'deki zayıf seyrin devamını sağlarken, altın fiyatları için ana belirleyici unsuru merkez bankaların varlık alım politikaları ve açıklanacak teşvik paketleri oluşturdu.