BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.441,94
GÜNCEL

Facebook'ta skandal! Telefon numaralarını satıyor!

Facebook yeni gizlilik sözleşmesiyle birlikte kullanıcı verilerini bağlı şirketlerle paylaşabilecek. Bu durumla ilgili tartışmalar sürerken, Facebook'a olan güvenirliliği sorgulayacak bir olay yaşandı. Milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numarası sızdırıldı ve hatta satılmaya başlandı.

Facebook cephesinde sular bir türlü durulmuyor. WhatsApp'ın kullanıcı verilerini Facebook ve bağlı şirketlerle paylaşacağını açıklamasından sonra, sosyal medya devi eleştiri oklarının hedefi oldu. Geçmiş dönemde Cambridge Analytica skandalıyla birlikte Facebook zor dönemler geçirmişti. WhatsApp'la gündemden düşmeyen Facebook'un başı şimdi de milyonlarca kullanıcının ele geçirilen telefon numaralarıyla dertte.

Vice'ın haberine göre milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numarası Telegram botları aracılığı ile satılmaya başlandı. Bu numaraların tamamının gerçek Facebook kullanıcılarına ait olduğu bildirildi. Gerçek Facebook kullanıcılarına ait olan bu numaralar belirli bir ücret karşılığında isteyen kişilere teker teker veya toplu olarak satılıyor.

Vice tarafından aktarılan bilgilere göre siber suçluların elinde şu anda Facebook kullanıcılarına ait milyonlarca numara bulunuyor ve bu siber suçlular, sosyal medya platformundaki hesabı ile bağlantılı numaraları Telegram botu kullanarak satmaya başladı. Paylaşılan bilgiler, kullanıcı verilerinin yakın bir zamanda hesap oluşturan kullanıcıların sahip olduğu verilerin değil, birkaç yıl öncesinde hesabı olan kullanıcılardan bazılarının verilerinin paylaşıldığını gösteriyor.

Veriler birkaç yıl öncesine ait olsa da telefon numaraları açığa çıkabilecek kişiler için bu durum hala kritik bir güvenlik riski oluşturuyor. Facebook kullanan kişilerinin verilerini satma hizmetinin tanıtımını yapan bir kişi, siber suçluların sahip olduğu veri tabanında 500 milyon sosyal medya kullanıcısına ait veri olduğunu belirtti. Facebook'un açıklamasına göre toplanan veriler şirketin Ağustos 2019 tarihinde düzelttiği bir güvenlik açığının kullanılmasıyla toplandı.