BIST 9.706
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,33
İŞÇİ

Evde kiralık temizlikçi ve bakıcı

Evde temizlikçi ve çocuk bakıcısı çalıştırmak isteyenler... Dikkat! 6715 sayılı İş Kanunu'nunda gerçekleşen değişim ile artık bu işçileri 'kiralama' şansınız olacak!

Evinde temizlikçi, çocuk bakıcısı ve yaşlı bakıcısı çalıştırmak isteyenler bunları kiralık olarak çalıştırabilecek. 6715 sayılı  İş  Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ile kiralık işçi çalıştırmanın şartları değiştirildi.

Söz konusu kanun 06.05.2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Yapılan değişikliğe göre ev hizmetlerinde süre sınırı aranmadan ödünç/geçici/kiralık işçi çalıştırılacak. Kamuoyunda geçici iş ilişkisi, ödünç veya kiralık işçi çalıştırma aynı anlamlara gelecek şekilde kullanılıyor. Bu düzenlemenin ayrıntılarını açıklayalım.  

KİRALIK İŞÇİ İLE İLETİŞİM NASIL KURRULACAK? NEREDEN KİRALANACAK?

Geçici iş ilişkisi sisteminde işveren özel istihdam bürosu kabul ediliyor. Özel istihdam bürosu aracılığıyla kiralık işçi temin edilebilecek. Örneğin evinde temizlikçi çalıştıracak birisi özel istihdam bürosuna müracaat ederek, kiralık işçi isteğinde bulunacak. Özel istihdam bürosu da bu kişiye  kiralık temizlikçi temin edecek.  

 

KİRALIK İŞÇİ İLE SÖZLEŞME YAPILACAK

Evinde kiralık işçi çalıştıracak olan  ile kiralık işçi arasında yazılı  sözleşme yapılacak. Ayrıca özel istihdam bürosu ile kiralık işçi çalıştıran işveren arasında yapılacak geçici işçi sağlama sözleşmesinde; sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihi, işin niteliği, özel istihdam bürosunun hizmet bedeli, varsa geçici işçi çalıştıran işverenin ve özel istihdam bürosunun özel yükümlülüklerine yer verilecek. 

Sözleşmeye, kiralık işçinin, Türkiye İş Kurumu'ndan veya bir başka özel istihdam bürosundan hizmet almasını ya da iş görme edimini yerine getirdikten sonra kiralık işçi olarak çalıştığı işveren veya farklı bir işverenin işyerinde çalışmasını engelleyen hükümler konulamayacak. Kiralık işçi ile yapılacak iş sözleşmesinde, işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini sonlandırabileceği belirtilecek. Bu süre üç ayı geçemeyecek. 

SÖZLEŞME BİTİNCE NE OLACAK?

Sözleşmede belirtilen sürenin dolmasına rağmen geçici iş ilişkisinin devam etmesi halinde, kiralık işçi çalıştıran işveren ile işçi arasında sözleşmenin sona erme tarihinden itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi kurulmuş kabul ediliyor. Bu durumda özel istihdam bürosu işçinin geçici iş ilişkisinden kaynaklanan ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden sözleşme süresiyle sınırlı olmak üzere sorumlu oluyor. 

Temizlikçinin/bakıcının sözleşme süresi bittiği halde çalıştırılmaya devam edilmesi durumunda kiralık iş ilişkisinden kaynaklanan ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden sözleşme bitiminden itibaren konutunda temizlikçi veya bakıcıyı çalıştıran sorumlu olacak. 

TEMİZLİKÇİ VE BAKICININ SORUMLULUĞU

Temizlikçi ve bakıcı, işyerine ve işe ilişkin olmak kaydıyla kusuru ile neden olduğu zarardan, ev sahibine karşı sorumlu olacak. 
Ev hizmetlerinde bakıcı, temizlikçi vb hizmetlerin yapılması konusunda yaşanan sorunların bu düzenleme ile büyük ölçüde giderildiğini söyleyebiliriz. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR