BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Ev kredisi çekmek mi kirada oturmak mı?

Özellikle yeni evlenen çiftlerin büyük bir telaşla ev kredisine başvurduğunu biliyoruz. Peki sizce kira mı ödemek yoksa kredi mi çekmek daha karlı? İşte rakamlarla detaylar...

Hepimiz karar verme aşamasında zorlanırız. Durumları incelerken eğri oturur düz kalkarız. Özellikle Türkiye'de son dönemde artan kira mı kredi mi sorusu kafamızı karıştırıyor. Kira ödemek mi yoksa kredi çekerek ev almak mı daha karlı? 

Sizi merakta bırakmayalım, sorunun kısa cevabını hemen verelim: cevap kişinin bütçesine ve günlük harcamaları rahat yapma / para biriktirme arasında ne tarafa yakın olduğuna göre değişir. Ancak, genel olarak içinde yaşayacağınız evi krediye girip satın almak uzun vadede en doğru karar. 

KONUT KREDİSİ İÇİN PEŞİNATINIZ OLMALI

Hesapkurdu'nda yer alan yazıya göre öncelikli olarak konut kredisi kullanmak için elinizde birkaç istisna dışında mutlaka biraz peşinatınız olmalı. Alacağınız evin değerinin %25'ini (yani 4'te birini) peşin olarak ödemeniz BDDK tarafından yasal olarak zorunlu tutulmuş bir şart olduğundan bundan kaçış yok.
Örnek verirsek, 135 bin TL değerinde bir ev için yaklaşık 35 bin 00 TL peşinatınızın olması gerekiyor ve konut kredisini ancak geriye kalan 100 bin TL için kullanabilirsiniz.

Yapacağınız alışveriş karşısında 10 sene sonra bir eve sahip olacaksınız. Peki sahip olduğunuz evin değeri artarsa?  Geçtiğimiz 5 senede ev fiyatları toplam %75 oranında son 10 senede ise toplam %230 artmış. Yani başka bir değişle 100 bin TL'lik bir evi 5 sene önce alsaydınız bugünkü fiyatı 175 bin  TL, on sene önce aynı parayı bir eve ödemiş olsaydınız bugünkü fiyatı tam 330.000TL olacaktı. Yani tam 3,3 katı!


Yani Türkiye gibi gelişen ve nüfusu her geçen gün büyüyen bir ülkede konut kredisine verdiğiniz faize yanmayın, çünkü oldukça yüksek bir ihtimalle aldığınız evin değer artışı ödediğiniz faizlerin kat be kat üzerinde olacaktır.

KİRAYA ÇIKMA DURUMUNDA NELER DEĞİŞİR?

Değeri 135 bin TL olan ve aylık olarak 650 TL kira ödediğiniz bir evde oturduğunuzu varsayalım. Kira kontratınızın yenilenmesi durumunda zam oranı üst sınırı Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin Aralık 2013'te verdiği emsal karara göre üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranına göre belirlenecek. Geçmiş verilere göre 10 yıl boyunca kira artışınızın yıllık ortalama %8 olduğunu varsayalım. Bu durumda 10 yıl sonra ödeyeceğiniz aylık kiranız bin 300 TL ve 10 yılda kiraya ödediğiniz toplam bedel ise; 113 bin TL olacaktır (68,000TL faiz ve tüm masraflar yerine!).

Sonuç olarak;

Hesapladığımız gibi kirada kalmanız durumunda hem 10 senelik faiz ve masrafın neredeyse 2 katını ödeyeceksiniz, hem para biriktirmeniz zorlaşacak hem de alacağınız evin değer kazanmasından mahrum kalacaksınız. Ev sahibiyle uğraşmak da cabası!

Son bir not olarak, kredi taksitlerinizin başlangıçta kira ödemelerinizden fazla olacağı için ödeme zorluğu çekeceğinizi düşünüyorsanız konut kredisi esnek ödeme seçeneklerinden (ilk seneler daha düşük, sonraki seneler giderek yükselen taksitler) yararlanarak size uygun bir ödeme seçeneğinden faydalanabilir veya kredinizi daha uzun bir vade ile alabilirsiniz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR