BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,81
ALTIN 2.391,96
YAZARLAR

Eş durumundan tayinde yeni değişiklik ne anlama geliyor?

Eş durumundan tayinde doktorların ataması bakımından farklı bir yöntem uygulaması öngörülüyordu. Bu konuda Danıştay kararları ile farklı bir görüş ortaya konunca eş durumundan atama düzenlemesinde değişiklik gerekmişti.

Eş durumundan tayinde doktorların ataması bakımından farklı bir yöntem uygulaması öngörülüyordu. Bu konuda Danıştay kararları ile farklı bir görüş ortaya konunca eş durumundan atama düzenlemesinde değişiklik gerekmişti. 

01.09.2016 tarihli Resmi Gazetede yer alan değişiklik ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte aile birliği mazeretine ilişkin atama koşullarında değişiklik yapıldı.  

Değişiklik ile eklenen fıkra ile;

“Genel sağlık bakımından önemi haiz sağlık personeli hakkında özel yönetmelikte düzenleme yapılması” kaydıyla Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere tayinini içeren bent hükmüne ilişkin farklı usul ve esaslar belirlenebilecek.

NE ANLAMA GELİYOR

Peki bu ne anlama geliyor? Öncelikle konuya ilişkin düzenlemeyi hatırlayalım.

Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun;

  1. a) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkânının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere,
  2. b) Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere,
  3. c) Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere,
  4. d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin

bulunduğu yere,

  1. e) Milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere,

atanması suretiyle yapılabiliyor.

DANIŞTAY KARARI ETKİLEDİ

Sağlık Bakanlığı doktorların stratejik önemde personel olduklarından bahisle bunlar için özel sektörde çalışan eş durumundan tayin hakkını uygulamıyordu. Atamalarının yapılmamasını yargıya taşıyan tıp doktorlarının davalarında Danıştay Onaltıncı Dairesinin 30/9/2015 tarihli ve Esas No. 2015/18634 sayılı kararı ile Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği” başlıklı 20. maddesinin 7. fıkrasında yer alan “Stratejik personelin yer değiştirme taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi ile beşinci fıkrası uygulanmaz.” düzenlemesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.

Buna karşın gene Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun İtiraz No:2015/1419 sayılı kararı ile Yönetmeliğin 20 nci maddesinin yedinci fıkrasının yürürlüğü durdurulmasının kaldırılmasına karar verilmişti.

Bu defa Danıştay 5.Dairesi başka bir yönden stratejik nedenle eş durumunda tayine konan engele karşı hüküm verdi. Dairenin 2015/3280 Esas ve 2015/8501 Karar nolu kararında hekimin eş durumu mazeretinin Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin verdiği haktan faydalanma imkânının varlığı da gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğine karar vermişti.

Danıştay’ın kararlardaki çekincesi eş durumundan atamada stratejik personel için mutlak ve her koşulda bir iptal içermiyordu. Yüksek Mahkemenin burada, stratejik personel atamaları açısından, sağlık hizmetlerinin ülke çapında istenilen seviyede yürütülmesi ile aile birliğinin muhafazası amaçlarını sağlarken nesnel ve rasyonel bir kriter saptanmasını istediği anlaşılıyordu.

Eş durumundan tayinde doktorların ataması bakımından farklı bir yöntem uygulaması öngörülüyordu. Bu konuda Danıştay kararları ile farklı bir görüş ortaya konunca eş durumundan atama düzenlemesinde değişiklik gerekmişti.

Bu durumda Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin genel Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atama Yönetmeliğinden farklı uygulanacak maddelerinin sağlam bir dayanağa kavuşması gerekliliği ortaya çıkmıştı.

DOKTORLARIN EŞ DURUMU TAYİNİ

İşte tam bu noktada 1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliğiyle özel yönetmelikte düzenleme yapılması kaydıyla kamuda çalışan tıp doktorlarının özel sektörde çalışan eş durumundan tayinlerinde farklı yöntemler uygulanabilmesinin önünü açılmış oluyor.

Yani tıp doktorlarının tayin istenen yerde özel sektörde çalışan eşten dolayı atama taleplerinin gerçekleşmesinin diğer memurlardan farklı uygulanmasında İdarenin ısrarını dürdüreceği anlaşılıyor.  

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

 

Yorumlar