BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.448,30
İŞÇİ

Ermenekli madenciler 4 aydır maaşını alamadı!

Karaman Ermenek'te işsiz kalan vatandaşlar 4 aydır işsiz oldukları ve ücretlerini alamadıklarını belirterek eylem yaptı.

Ermenek’te üretimi durdurulan ocaklardan birinde çalışan yaklaşık 50 madenci, 4 aydır işsiz olduklarını, ücretlerini de alamadıklarını belirterek eylem yaptı.

Ermenek Pamuklu Köyü’nde 28 Ekim günü, Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 işçiden 18’i mahsur kalmış ve hayatını kaybetmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bölgede faaliyet gösteren ocaklarda denetim yaptı. Müfettişler tarafından denetim kapsamında hazırlanan rapor sonucunda açık üretim yapan 1 ocağın dışındaki, kapalı üretim yapan tüm ocaklarda üretim durduruldu.

Maden şirketleri gerekli önlemleri almak yerine, ocakları kapalı tutarak işçilerin harekete geçmesini bekliyor. İşçiye ya bu ölüm koşullarında çalışırsın ya da açlıkla savaşırsın mesajı veren maden patronlarının ‘haklarını’ savunmak da işçiye düşüyor. Çaresiz kalan işçiler, madenlerin açılması için kurum kurum dolaşıp seslerini duyurmaya çalışıyor.

FATURA İŞÇİYE KESİLDİ, 120 İŞÇİ ÇIKARILDI

Bölgedeki özel bir madencilik şirketi, iki işletmesinden birini tamamen kapatma kararı aldı. Başka bir madencilik şirketi de ocaktaki bir galeriyi kapattı. Galeriyi kapatan şirket yetkilileri yaklaşık 120 işçiye iş akitlerinin 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonlandırıldığını bildiren tebligat gönderdi.

Bir galerisini kapatan ancak diğer galerisinde de henüz üretimin başlamaması üzerine, ocakta çalışan yaklaşık 50 işçi 20 Şubat günü, yaklaşık 4 aydır ücret alamadıkları için zor durumda olduklarını belirterek, ilk olarak Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ile daha sonra şirket yetkilileriyle görüştü. Yaklaşık 50 madenci, yaptığı görüşmelerinin ardından kent meydanında bir araya gelip, sorunlarını çözüm bulunması için durumu protesto edip, basın açıklaması yaptı.

Yeni Maden Yasasıyla birlikte ocaklarını uzun süre kapandığını, tekrar açıldıktan sonra ise Has Şekerler Madencilikte gibi katliamların meydana geldiğini belirten madenciler, yaklaşık 4 aydır işsiz olduklarını belirtti. İş akitlerinin sona ermediğini belirten madenciler, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR