BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,75
ALTIN 2.490,58
EMEKLİ

Erken emekli olmayıp çalışana yüksek emekli maaşı

Emeklilik yaşı ve şartlarını tamamladığı halde çalışma hayatına devam edenlere hükümetten 'yüksek emekli maaş' formülü... Hükümet, emekli aylığı hesabını, kişilerin çalışma hayatında daha uzun süre kalmasını teşvik edecek şekilde değiştiriyor.

Emeklilikte yüksek maaş için hükümetten kritik adım... Emekli olma vakti geldiği halde çalışmaya devam eden çalışanlara 'yüksek emekli aylığı' geliyor. İşte detaylar...

Hükümetin planladığı yeni sistem ile çok çalışan çok emekli maaşı alacak. Emekliliği yaş ve süre yönünden dolduran kişilerin emekli olmadan çalışmaya devam etmesi halinde emekliye ayrıldıklarında alacakları maaş yükselecek.


"Emeklilik hakkını elde ettiği halde çalışan kişinin parası sistemde tutulmuş oluyor. Ayrıca bu kişi çalıştığı için prim ödemesi de yapıyor. Böylece sisteme çifte katkıda bulunmuş oluyor"

AMAÇ DAHA UZUN ÇALIŞMAYA TEŞVİK ETMEK...

Emekli maaşları düzenlemesine ilişkin 138 maddelik 10'uncu Kalkınma Planı'na "Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler, kişilerinin çalışma hayatında daha uzun süre kalmasını teşvik edecek şekilde düzenlenecektir" maddesi eklendi. 331'inci maddede "Parametreler, kişilerin daha uzun çalışmasını teşvik edecek" ifadesi yer aldı. 

SİSTEME ÇİFTE KATKI

Sosyal güvenlik uzmanları; emekli olmayarak çalışan kişilerin sisteme hem prim desteği hem de emekli maaşı almayarak katkı yaptığına dikkat çekerek, "Emeklilik hakkını elde ettiği halde çalışan kişinin parası sistemde tutulmuş oluyor. Ayrıca bu kişi çalıştığı için prim ödemesi de yapıyor. Böylece sisteme çifte katkıda bulunmuş oluyor" yorumu yaptı.


Uzmanlar, emekliliği hak etmiş kişilerin çalışmasını teşvik etmek için şöyle bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu belirtiyor:

ORAN YÜKSELİR

"Emeklilik hakkı elde ettiği halde emekli olmayan, sisteme maaş almayarak ve prim ödeyerek katkıda bulunan kişiye; çalışmaya devam ettiği dönemlerde daha yüksek emekli aylığı bağlama oranı uygulanabilir. Emeklilik hakkını elde ettiği yıllardan itibaren daha yüksek aylık bağlama oranı getirilebilir. Kişi emekli olmayarak çalışmaya devam ettiğinde, emekliye ayrıldıktan sonra, 'Benim emekli aylığım düşük' diye bir sıkıntıya girmemiş olur. Emekli olmayıp çalışarak emekli maaşını yükseltebilir. Sistemin üzerindeki yük de azaltılmış olur."

Yorumlar 13 Yorum
ÇOK OKUNANLAR