BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
EMEKLİ

Erkeklerin emeklilik şartları neler?

Erkeklerin 4A kapsamında emekli olması için aranan şartlar neler? Emekli olmak için bazı şartları sağlamanız gerekiyor. İşte o şartlar....

Erkeklerin SSK kapsamında emekli olabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekiyor. 4A SSK emeklilik şartları neler? Emeklilik hakkında merak ettiğiniz bütün ayrıntılar haberimizde...

Erkek SSK sigortalılarının emekli olabilmesi için sigorta prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlamaları gerekiyor. Emeklilik tarihi ilk defa sigortalı olduğu tarihe göre değişen yaş ve prim gününe göre belirlenmekte olup, her üç şartın tamamlandığı tarihte emekli olunabiliyor.

SİGORTALILIK SÜRESİ VE YAŞ ŞARTI

Star Gazetesi yazarı Resul Kurt köşesinde erkek 4A SSK sigortalıların emekli olma şartlarını kaleme aldı. İşte emeklilik hakkındaki o yazı:

Erkek SSK sigortalılarının emekli olabilmesi için, sigorta prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlamaları gerekiyor. Emeklilik tarihi ilk defa sigortalı olduğu tarihe göre değişen yaş ve prim gününe göre belirlenmekte olup, her üç şartın tamamlandığı tarihte emekli olunabiliyor.

 KADINLARDA 20 YIL ERKEKLERDE 25 YIL

Sigortalılık süresi ilk sigortalı olunan tarihten itibaren geçen süreyi ifade ediyor. 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan kadınların 20 yıl sigortalılık süresini, erkeklerinde de 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamaları gerekiyor.

SSK’lıların bu sürenin tamamında sigortalı olmaları zorunluluğu yok. Bu süre aralığında gerekli gün sayısını tamamlamaları halinde diğer şartlar da tamamlanmışsa emekli aylığı bağlanabiliyor. Bu şartlardan sadece ikisinin tamamlanması halinde aylık bağlanmıyor.

SSK şartların göre erkek çalışanlar için askerlik borçlanması ile eksik günlerin primlerini tamamlama hakkı verilmektedir.

 KADEMELİ YAŞ ŞARTI

Emeklilik için kademeli olarak artan yaş şartı ilk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar açısından geçerlidir.

İlk defa 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanların emeklilik yaşı ve prim gün sayısı şartı sabittir. Bu aralıkta sigortalı olanların emekli olması için sigortalılık süresi aranmaksızın 7.000 gün prim ödemeleri gerekmekte olup 7.000 gün prim ödemesi bulunan erkekler 60 yaşında kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilirler.

Erkek SSK sigortalılarından (4/a) ilk defa 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar aşağıdaki tabloda yer alan işe giriş tarihine göre kolayca hangi yaş şartından ve en az kaç gün prim ödemeleri koşuluyla emekli olabileceklerini kendileri de hesaplayabilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR