BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

Erkek memur saçını uzatıp toplayabilir mi?

Devlet memurlarının kılık kıyafet konusunda 657'de belirtilen hükümlere uyması gerekiyor. Peki erkek memurlar saçlarını uzatıp toplayabilir mi? İşte cevabı...

Devlet memurlarının kılık kıyafetleri 657 sayılı devlet memurları kanununda düzenleniyor. Memurların merak ettiği ilginç konulardan biri erkek memurların saçlarını uzatıp uzatamayacağı sorusunun cevabı.

Memurlar.net sitesinin haberine göre "Yönetmelikteki kurallar çerçevesinde memur uzamış saçlarını bağlayabilir mi?" sorusunun cevabı şöyle:

12/5/1982 tarihli ve 2670 sayılı Kanunun 42 maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen "Kıyafet mecburiyeti" başlıklı ek 19 uncu maddesinde "Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler." hükmü yer alıyor.

Söz konusu madde hükmü uyarınca, Bakanlar Kurulu Kararı ile "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik" 25/10/1982 tarihli ve 17849 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Anılan Yönetmelikte 7/8/1991, 10/12/2001, 26/11/2012 ve 4/10/2013 tarihli Bakanlar Kurulu Kararları ile değişiklikler yapıldı. Kamu çalışanlarının uyması gereken kıyafet kuralları yönetmeliğin 5. maddesinde şu şekilde gösterildi.

MEMURLARIN KILIK KIYAFET KONUSUNDA UYMASI GEREKEN HUSUSLAR

"Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.  Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz."

Diğer taraftan, Yönetmeliğin çeşitli hükümler bölümünde 8 inci maddesinde "Sağlık özürü bulunan ve bunu resmi doktor raporu ile belgelendiren personelin giyimlerinde bu özürlerin ve mevsim şartlarının gerektirdiği değişiklikler yapılabilir." deniliyor.

 YUKARIDA VERİLEN HÜKÜMLERE GÖRE MEMURLAR:

1- Yönetmelikte saçların uzunluğuyla ilgili bir düzenleme yer almaktadır. Buna göre, saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olmalıdır.

2- Yönetmeliğin bu düzenlemesi, saçların çok fazla uzatılmasının uygun görülmediğini göstermektedir. Zira saçların gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılması öngörülmüştür.

3- İnsan hakları ve günümüz koşuları ile toplumsal değişimler esas alınarak Mezkur Yönetmelikte bir değişiklik yapılması uygun olacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR