BIST 9.978
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.432,38
GÜNCEL

Emniyet-Sen Başkanı tutuklanmayı bekliyormuş!

Emniyet-Sen kurucuları arasında olan Genel Başkan İrfan Çelik, "ilk defa açıklıyorum, biz tutuklanmayı bekliyorduk" dedi.

Gündemin en çarpıcı tartışmaları arasında yer alan polis sendikası polemiği devam ederken, Emniyet-Sen Genel Başkanı İrfan Çelik, Memurhaber.com'dan Nesrin Yılmaz'ın sorularını yanıtladı. Çarpıcı açıklamalar yapan Çelik, "ilk defa açıklıyorum, biz tutuklanmayı bekliyorduk" dedi.

İLK KEZ SİZE AÇIKLIYORUM; BİZ TUTUKLANMAYI BEKLİYORDUK

Sendika kurmaya karar verdiğinizden beri bir çok engelle karşılaştınız, hala da kurulmasına sıcak bakılmıyor, neler yaşadınız bu süreçte?

"Dünyanın hiçbir yerinde sendika kuranlara sıcak bakılmıyor. Biz bu sıkıntıları yaşayacağımızı biliyorduk. Hatta bunu ilk kez memurhaber.com'a açıklıyorum, biz sendikayı kuracağımızı açıkladığımız gece tutuklanmayı bekledik, arkadaşlarımıza, "birazdan gelir bizleri alırlar" dedim. Çok şükür böyle bir sorunla karşılaşmadık. Türkiye'de sendikacılık tarihine baktığımızda bunun örneklerini görüyoruz, daha önce sendika kurmaya ve bu faaliyeti yürütmeye çalışan kişilerin başına gelmeyen kalmamış, öldürülmüşler. Ama artık 2013 Türkiye'sindeyiz."

HUKUK BİZİ DESTEKLİYOR

Ama hala sendika kurmanıza izin vermiyorlar, pek de bir şey değişmemiş gibi?

"Bize zorluk çıkaran kesim bürokrasi. Hukuk sürekli bize destek çıkıyor. Hükumetin desteği yok. Bu çok normal, çünkü Türkiye'de her gelen hükumet polisleri istediği gibi kullanmıştır. Bundan 20 yıl önceki polisler Türkeş'in polisleri olarak biliniyordu, adları ülkücü polislere çıkmıştı, bundan 10 yıl önce 28 Şubatçı'ların polisleri deniyordu şimdi AKP ya da cemaatin polisleri deniyor. Biz bunun tamamen sona ermesini istedik, polis milletin polisi olsun istedik ve bu amaçla yola çıktık. Amacımız polisi kendi amirlerinin ve siyasilerin baskısı altından kurtarmak."

"İçişleri Bakanlığının yanıtladığı soru önergesini inceledik. Bir hata var, İdris Naim Şahin 24 Aralık'ta bakanlıktan alındı, yazı 5 Şubatta imzalanmış, o tarihte İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin değil, bu imzayı atan kişi kim? Neden şu anki İçişleri Bakanı imza atmadı çünkü o tarihte Bakan oydu. 4688 Sayılı memurlarla ilgili sendikalar kanunun adı geçen sene Memurlar Sendikası ve Toplu Sözleşme Kanunu olarak değişmiş, fakat bunu ne Ankara Valiliği, ne Emniyet Genel Müdürlüğü bile bunu bilmiyor."

SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

Sendikayı kurmaya karar verdiğinizde başınıza gelmeyen kalmadı neredeyse. görev yeriniz değişti, nöbet süreniz arttı, nasıl yaptırımlarla karşılaştınız?

"Biz sendika kurmaya bir anda karar vermedik. Bunu uzun süreden beri düşünüyorduk, biz 3 yıldır sendikayı kurmak için faaliyetlerimizi yürütüyorduk, sendikayı kurmak için 3 yıldır çok sistemli bir çalışmamız vardı, Emniyet Genel Müdürlüğü de bundan haberdardı. Biz sendikayı kurmaya karar verdiğimiz zaman, Emniyet Genel Müdürlüğü bize, "Sendikayı kurarsanız soruşturma açılabilir" diyerek Türkiye'deki bütün polis memurlarına genelge imzalattı. Ardından basın açıklamasıyla "Sendika kuranları ihraç edeceğiz" diye açıklama yaptı. Şu an soruşturmalar bitmedi ama arkadaşlarımızın tümünün ihracı olabilir, kanunsuz ve hukuksuz bir şekilde bu ihraç gerçekleştirilebilir. Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmüş bir şey değil. Biz zaten sendikayı kuranlar olarak işten atılmayı göze almıştık fakat bu kadar hukuksuzluk beklemiyorduk. TCK 118'e göre sendikal faaliyetleri engellemeye çalışan kişiler hakkında 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası öngörlüyor. Fakat Emniyet Genel Müdürlüğü bunu görmemezlikten geliyor."

Röportajın tamamı için buraya tıklayın...

Yorumlar 8 Yorum
ÇOK OKUNANLAR