BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
MEMUR

Emekli Sandığı'ndan emekli olma şartları nedir?

Emekli Sandığı'ndan nasıl emekli olunur, Emekli Sandığı'ndan emekli olma şartları nelerdir? 5434 Emekli Sandığı'nın son hali nedir, 5434'e göre nasıl emekli olunur? İşte bu soruların cevabını Türkiye Gazetesi yazarı Lütfi Köksal veriyor...

N. Başer/Konya

26.02.1964 doğumlu bayanım. 1988 ve 1990 doğumlu iki çocuğum var. 01.07.1982 tarihinde memuriyete başladım.15.09.1988’de 6 ay ücretsiz izne ayrıldım. 15.03.1989 tarihinde istifa ettim. 1992 yılında 4 ay sigortalı olarak çalıştım. Bu durumda nasıl emekli olabilirim, ne tavsiye edersiniz?


CEVAP: Çocuklar Sigortalı çalışmanızdan önce olduğu için, doğum borçlanması yapma şansınız yoktur. Verdiğiniz bilgilere göre; Emekli Sandığında 6 yıl 2 ay civarında hizmetiniz var. Sigorta’ya 3 yıl 10 ay prim öderseniz 58 yaşınızda, 3.600 günle Sigorta’dan yaştan emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’a isteğe bağlı prim öderseniz; 56 yaşınızda, 5.400 günle Bağ-Kur’dan kısmi emekli aylığı alabilirsiniz. Fakat Emekli Sandığı’ndan sonra 5 yıl başka bir kurumda çalışmadığınız için, bu kurumda geçen hizmetlerinizi ihya etmeniz gerekiyor.

İhya işlemleri:

Emekli Sandığı’na tabi olarak 5 yıl ila 10 yıl arasında çalışması olan kamu görevlileri, herhangi bir nedenle kamu görevinden ayrıldıktan sonra, beş yıl içinde başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak bir işte çalışmaya başlamamaları halinde, Emekli Sandığı hizmetleri silinir, yani tasfiye edilir.

Emekli Sandığı hizmetinden sonra 5 yıl süreyle başka bir kuruma tabi çalışması olmadığı takdirde, ölen hizmetlerin yeniden canlandırılması, yani hizmet ihyası gerekmektedir.
Hizmet ihyası yapılabilmesi için, öncelikle hizmet ihyası yapacak kişinin Emekli Sandığında 5-10 yıl arasında bir hizmetinin bulunması gerekir. 5 yıldan az ve 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için hizmet ihyasına gerek yoktur.

Hizmet ihyası yapmak için Emekli Sandığına müracaat ettiği tarihte ve ihya için para ödeme yapıldığı tarihte herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi olarak prim ödüyor olmak gerekiyor. SSK veya Bağ-Kur’a isteğe bağlı prim öderken yapılan ihya işlemleri de geçerli oluyor. Hizmet canlandırması sırasında prim ödemeyenlerin yaptıkları ihya işlemleri kabul edilmiyor.

Hizmet ihyasında, daha önce Emekli Sandığı’na tabi olarak geçen sürelere ait kesenek tutarlarını faizi ile beraber ödemek gerekir. Ödeme yapılan tarihten sonraki altı ayın sonunda hizmet yeniden geçerli oluyor. Bunun için Emekli Sandığı hizmetlerinin ihyasını yaparak emekli olacakların, emeklilik müracaatı yapmadan en az sekiz-on ay önceden ihya işlemlerine başlamaları gerekir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR