BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
EMEKLİ

Emekli dilekçesi ne zaman verilir?

Emekli olmak için verilen dilekçenin teslim tarihi emeklilik sürecini etkiler mi? Örneğin 1 veya 15 Temmuz'da vermek arasında fark var mıdır? İşte cevabı...

Emeklilik dilekçesinin teslim edilme tarihi emeklilik sürecini nasıl etkiler? Örneğin; emeklilik dilekçesini 1 veya 15 Temmuz'da vermek arasında ne gibi bir fark vardır? 

memurlar.net konuya ilişkin bu soruyu şöyle aydınlatıyor:

SORU: İyi günler, emeklilikte 1 Temmuz tarihinde dilekçe veren öğretmen, ikramiyesinde 15 temmuz zammından faydalanıyor mu? Yani 1 Temmuz veya 15 Temmuz tarihlerinde verilecek emeklilik dilekçesinde ikramiye ve maaş farkı var mıdır?

CEVAP:

- 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunun 31. maddesi gereğince fiili hizmet müddeti, tam kesenek vermek suretiyle geçirilen müddettir. Ay başlarından sonra vazifeden ayrılanlar için ayrıldıkları ayın tamamı fiili hizmet müddeti sayılır.

- Diğer taraftan, 3472 sayılı Kanun uyarınca, "aybaşları" ifadesi 15 Ekim 1987 tarihinde sonra ayın 15'i olarak değiştirilmiştir.

Bu bağlamda, Ayın 15'inde maaşlarını almakta olan Devlet memurlarından yine ayın 15'inde SGK emeklilik kesintileri yapılır. Yapılan emeklilik kesintisi ise bir sonraki ayın 14'üne kadar olan dönemi kapsar. Bir başka deyişle 15 Haziran maaşını alan bir memur, 16 Haziran'da veya 1 Temmuz'da emekli olmak istediğinde, bu memurun hizmet süresi 14 Temmuz tarihine kadar sayılır. Bu hizmet sayılması da memurun 15 Temmuz tarihine kadar yapılan zamlardan da yararlanmasını sağlar. Ancak memur 14 Haziran ve daha önceki aylarda emekli olursa, Temmuz ayındaki zamlardan yararlanamaz.

Bu bağlamda 1 Temmuz veya 15 Temmuz da emeklilik dilekçesi verilmesi emekli aylık ve emekli ikramiye açısından hiçbir farkı ortaya çıkarmaz, tutarlar aynı olur.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR