BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

Eğitimi elektrik çarptı!

Milli Eğitim Bakanlığı'nı denetleyen Sayıştay, 80 ilde okul elektrik faturalarının en yüksek tarifeden ödendiğini ortaya çıkardı. Rapora göre sadece Çanakkale'deki okullar dağıtım şirketiyle anlaşma yaparak indirimli elektrik kullandı.

- Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili denetim raporu okul giderleri ile ilgili çarpıcı bir detayı ortaya çıkardı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların elektrik fatura giderlerini denetleyen uzmanlar okulların en yüksek tarife olan 'Ticarethane' statüsünde ücretlendirildiğini belgeledi.
Hazırlanan raporda, Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği'nin “Serbest tüketici kapsamı” başlıklı 5. maddesinde “serbest tüketicilerin” tanımlandığı belirtilerek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararı ile 2013 yılı için serbest tüketici limitinin 5000 kwh olarak uygulanacağının hüküm altına alındığı anımsatıldı.

YÜKSEK KULLANIM BEDELİ

Raporda, yıllık elektrik tüketimleri dikkate alındığında; Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçe Milli Eğitim müdürlükleri ile bunlara bağlı okul ve kurumların çoğunluğunun serbest tüketici olma ve dağıtım şirketleri ile anlaşma yaparak indirim talep etme hakkı bulunduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“İl ve ilçe Milli Eğitim müdürlüklerinde gerçekleştirilen denetimlerde; il ve ilçe Milli Eğitim müdürlükleri ile bunlara bağlı okul ve kurumların çoğunda elektrik dağıtım şirketleri ile böyle bir anlaşmanın yapılmadığı, serbest tüketiciler için belirlenen indirimlerden faydalanılmadığı ve en yüksek tarife olan ticarethane tarifesi üzerinden kullanım gerçekleştirilerek daha yüksek kullanım bedelleri ödendiği tespit edilmiştir.”

SADECE ÇANAKKALE

Raporda, sadece Çanakkale’de ilköğretim kurumlarının dağıtım şirketi ile anlaşma yaptığına dikkat çekildi.

MEB: OKULLAR BORÇLU

MEB, yüksek elektrik faturası ödenmesine ilişkin yanıtında, serbest tüketici kapsamında olmayan okul ve kurumların sözleşmelerinin yapılması ve indirimden faydalanmaları için çalışmalara başlandığını belirtti. MEB’in yanıtında, elektriğin şirketten ayrılarak başka bir dağıtım şirketinden elektrik almak için elektrik abonelerinin elektrik borçlarının tamamının ödenmesi ve aboneliklerin sonlandırılması gerektiğine işaret edildi. “Birçok okulumuzun elektrik anapara borcu olmamakla birlikte, geçmişteki borcun zamanında ödenemeyişi ve gecikme zamlarının tutulması sebebiyle borçlu durumda bulunan aboneler feshedilememekte ve serbest tüketici olunamamaktadır” denildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR