BIST 10.255
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.431,33
ÖĞRETMEN

Eğitimde 10 köklü değişim

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmelik, yönerge ve torba yasalarla yaptığı değişikliklerle bu yıl köklü değişiklikler yaptı.

- MEB, yaptığı değişikliklerle, anaokulundan ortaöğretim kurumlarına, özel okullardan öğretmenlerin atanması ve rotasyonuna kadar radikal düzenlemeler getirdi. Öğrencilerden velilere, öğretmenlerden müdürlere kadar birçok yönetmelik, yönergede değişikliğe gidildi.

İşte o değişiklikler;

OKULLARDA BAŞÖRTÜ SERBESTÎSİ

MEB’in ortaöğretim yönetmeliğinde ki değişiklikle ilköğretim kurumlarında 5. sınıflardan itibaren geçerli olacak türban serbestisi yayınlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelikte başı açık’ olma zorunluluğuna ilişkin ifade kaldırıldı.

İLKOKULDA MESCİT

26 Temmuz’da yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Eğitim ve İlköğretim Yönetmeliği’nin okulöncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının açılması ve binaların kullanılması ile ilgili bölümünde önemli bir değişiklik yapıldı. Bu bölümdeki 81’inci maddenin 6’ncı fıkrası yeniden düzenlenerek, okulöncesi ve ilköğretim kurumlarında ibadet ihtiyaçları için mekân açılma izni verildi. Madde şöyle: “Yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadethane açılır. Okulöncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında talep edilmesi halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir.”

İKİLİ EĞİTİM KARARI

Resmi Gazete’de 26 Temmuz’da yayımlanan aynı yönetmelikte ‘tam gün’ kavramı kaldırılarak tam gün eğitimden vazgeçildi. Yönetmeliğin “Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri” başlıklı 6’ncı maddesi şöyle: “Okulöncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır. Ancak anasınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun olarak normal eğitim de yapılabilir.”

ÖĞRETİM KURUMLARINDA ÜCRETLER BANKAYA

5 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayınlandı. Özel öğretim kurumlarını ilgilendiren birçok alanda yeni düzenlemeler getiren yönetmelikle öğretimle ilgili her harcama Bakanlığın takibine alındı. Buna göre, öğrencilerin ücretleri bir banka hesabına yatırılacak, hesap da Bakanlığa bildirilecek.

DERSANE İSMİ ÇIKARILDI

5 Temmuz’daki Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ‘dershane’ ismi de tamamen kaldırıldı. Bakanlık daha önce 1 Eylül 2015’te dershanelerin kapatılacağını açıklamıştı. Yönetmeliğin konuyla ilgili maddesi şöyle: “Dönüşüm programı: 14/3/2014 tarihi itibariyle kanun hükümlerine göre dershane veya öğrenci etüt eğitim merkezi olarak faaliyet göstermekte iken 1/9/2015 tarihine kadar özel öğretim kurumuna dönüşmek isteyenlerin başvuru süreçlerinin, değerlendirme kriterlerinin, kurucuların dönüşmek istedikleri okul ve kurum ile dönüşümü tamamlayacakları süreye ilişkin taahhütlerinin yer aldığı programı; Temel Lise: Kanunun geçici 5’inci maddesi kapsamında dönüşüm programına alınan kurumların kurucuları tarafından açılan ve faaliyetleri 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam eden ortaöğretim özel okullarını ifade eder.”

ÖZEL OKULA TEŞVİK

5 Temmuz’daki Özel Öğretim Kurumları Yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle okulöncesi eğitim için 2500, ilkokul için 3 bin, orta ve lise öğrencileri için 3500 TL destek verilecek. Yönetmelik maddesi şöyle: “Her yıl temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanacak olan tebliğde illere göre belirlenen sayıdaki öğrenciler için (Ek-10) de yer alan okul türleri ve gruplarına göre eğitim ve öğretim desteği verilebilir. Tebliğde; her bir öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde Devlete maliyetinin bir buçuk katını geçmemek üzere, bir önceki yılın verileri esas alınarak belirlenir.”

7 BİN MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI

Aynı kurumda 4 yılını dolduran okul müdürlerinin görevlerine son verildi. Veli, öğrenci, öğretmen ve şube müdürlerinin etkin olduğu yeni bir değerlendirme sistemi getirilerek, 75 puan ve üstü alan müdürlerin görevlerine devamı sağlandı. Bu puanı alamayanların görevine son verildi. Müdür yardımcılarını müdürlerin seçmesine yönelik düzenleme yapıldı. Türkiye genelindeki 23 bin 412 okul müdüründen 7 bini ilçe ve il milli eğitim ve okul komisyonları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 75 puanın altında kaldığı için görevlerini kaybetti.

YÖNETİCİLER 4 YILLIĞINA GÖREVE GELECEK

10 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik’in, Yönetici Görevlendirmede Esas Alınacak Hususlar başlığı altındaki 10’uncu maddesinde şu ifadeler var: “Yöneticiler 4 yıllığına görevlendirilir. Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda 8 yıldan fazla süreyle yönetici olarak görev yapılamaz. Bulundukları eğitim kurumunda aynı unvanla 4 yıldan fazla, 8 yıldan az görev yapanlardan aynı eğitim kurumuna yönetici olarak görevlendirilenlerin görevleri, 8 yılın dolduğu tarih itibarıyla bu Yönetmelikte öngörüldüğü şekilde sonlandırılır.

ÖĞRETMENLERE ROTASYON

Torba kanunla öğretmenlere rotasyonun da önü açıldı. Rotasyonun bir okulda 10 yılını dolduran öğretmenleri kapsayacağı iddia ediliyor. Bakanlık açıklamasa da, eğitim sendikalarına göre 800 bini aşkın öğretmenden 400 bini rotasyondan etkilenecek. Yönetmelik henüz yayımlanmadığı için ayrıntılar netleşmedi. Buna göre MEB Kanunu’nda (yönetmeliği henüz çıkmadı) öğretmene rotasyon uygulanacağı belirtilmiş, ataması zorunlu hizmet bölgelerine yapılarak göreve başlayan öğretmenler kendi iline ya da yakın ile zaten en az 10 yıl sonra gelebiliyor.

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA DEVAMSIZLIK 10 GÜNE İNDİ

Özürsüz devamsızlık ortaöğretim kurumlarında 10 güne indirildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR