BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

E-devlet şifresi nereden alınır?

Vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarında birçok işlemi yapabileceği e-devlet sisteminden şifre nasıl alınır? Ayrıntılar haberimizde.

E-devlet ile vatandaşlar birçok işini internet üzerinden yapabiliyor. Peki e-devlet şifresi nereden alınır? İşte cevabı.

Tüm bakanlıkların sunduğu hizmetlere tek tık ile ulaşmanız artık E-devlet ile mümkün. Sadece E-Devlet resmi sitesi üzerinden herhangi bir sorgulama işlemi yapabilmek için bir şifreye ihtiyacınız vardır.

E-Devlet sistemi internet üzerinde bulunan en büyük devlet platformudur. Yazımızın devamında uygulama hakkındaki gerekli bilgileri bulabilirsiniz. E-Devlet sistemi oldukça basit ve aynı zamanda oldukça kapsamlı bir sitedir. E-Devlet resmi sitesi üzerinden herhangi bir sorgulama işlemi yapabilmek için bir şifreye ihtiyacınız vardır. Bu şifre; sistem üzerinden kimlik bilgileri ile işlem yapıldığı için gereklidir. Şifreniz olmadan E-Devlet resmi internet sistemi üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştirebilmeniz mümkün olmayacaktır. Yazımızın devamından şifrenizi nereden ve nasıl alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden 22 adet kuruma ait birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İçerisinde bu kadar çok işlem barındıran ve güvenlik sağlayan bir sistemdir.

E-Devlet şifresi edinebilmek için size yakın veya uzak herhangi bir PTT şubesine yani postaneye gitmeniz gerekmektedir. Nüfus cüzdanınız ile birlikte yapacağınız şifre alma başvurusu sonucunda kimlik bilgileriniz ile adınıza biz E-Devlet şifresi oluşturulacaktır. Sizin adınıza oluşturulacak bu E-Devlet şifresini alabilmek için işlem ücretinizi ödemeniz gerekmektedir. İşlem ücreti 2 TL’dir.

İşlem ücretiniz ödediğiniz zaman şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz. Alacağınız bu şifre E-Devlet sistemi üzerinde geçici bir şifre olacaktır. Sisteme giriş yaptığınız zaman sistem sizden otomatik olarak şifrenizi değiştirmenizi, yani kendinize ait bir şifre oluşturmanızı isteyecektir. Sistem üzerinden işlem yapabilmek için gereken şifrenizi unutabilirsiniz. Bu oldukça normal bir olaydır. Şifrenizi unuttuğunuzda yapabileceğiniz iki farklı şifre kurtarma işlemi vardır. Bu işlemlerden ilki sistem üzerinde bulunan giriş panelindeki “Şifremi Unuttum” seçeneğine tıklayarak yapacağınız işlemdir. Bu seçeneğe tıkladığınızda açılacak olan sayfa ile birlikte karşınıza çıkacak olan kimlik doğrulama sorularınızı cevaplandırmanız gerekecektir. Sonrasında kendinize yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Diğer işlem ise PTT şubesine giderek yapacağınız şifre kurtarma işlemidir. PTT şubesine yapacağınız başvuru ile birlikte size ait yeni bir şifre oluşturulacaktır. Bu işlemin ücreti 4 TL’dir.

E-Devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirebilmek için yapacağınız şeyler oldukça basittir. Şifrenizi edindikten sonra sistem üzerinde yapmak istediğiniz işlemin sekmesine girmeniz gerekmektedir. Ya da sistem anasayfasında bulunan E-Hizmetler bölümünden yapmak istediğiniz işlemi seçebilirsiniz. Daha sonra “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayıp, açılacak olan yeni sayfa üzerinde bulunan boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak kimlik doğrulama işleminizi yapmanız gerekmektedir. Bilgilerinizi doğru bir şekilde yazdıktan sonra “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Sonrasında yapmış olduğunuz işleme ait sonuçlarınızı açılacak olan sayfadan görebilirsiniz.

E-Devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmek yazımızda da bahsetmiş olduğumuz gibi oldukça kolaydır ve günümüzde bize sağlamış olduğu kolaylık sayesinde oldukça ilgi gören bir uygulamadır. Devlet sistemi üzerinden yaptığını her işlemin çıktısı resmi belge olarak kabul edilmektedir. Belge üzerinde bulunan barkod sayesinde belgenin kontrolü ve takibi verilecek olan resmi kurumlar tarafınca yapılabilmektedir. Bu da göz ardı edilemeyecek bir yeniliktir. E-Devlet sistemi oldukça kullanışlı bir uygulamadır ve kullanıcıları da uygulamadan oldukça memnundur. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR