BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Dünya Sağlık Örgütü'nden flaş çağrı! Acilen kapatılsın

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek yayılan yeni tip koronavirüs dünyanın başına bela olmuşken salgının sıfır noktasındaki hayvan pazarlarının hala açık olması isyan ettirdi. Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvan pazarlarının koronavirüs gibi birçok bulaşıcı hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade ederek bu tip pazarların kapatılması çağrısında bulundu.

Yaklaşık 3 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını dünyaya diz çöktürmeye devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü'nün flaş çağrısını, ABD merkezli haber ajansı AP duyurdu.

"ACİLEN KAPATILSIN"

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını tüm hızıyla sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvan pazarlarının koronavirüs gibi birçok bulaşıcı hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade ederek bu tip pazarların kapatılması çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), canlı hayvan pazarlarının Kovid-19 gibi bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini ve bu tip yerlerin sağlık için risk yarattığını duyurdu.

DSÖ'den yapılan açıklamada, "Hayvanlar, özellikle de vahşi hayvanlar, çoğu yeni virüslerin ortaya çıkmasına neden olan tüm bulaşıcı hastalıkların yüzde 70'inden fazlasının kaynağıdır." ifadeleri kullanıldı.

Associated Press ajansının dünyaya duyurduğu habere göre açıklamada, "Özellikle vahşi memeliler, yeni hastalıkların ortaya çıkması için risk oluşturmaktadır" denildi. DSÖ, bu tip canlı hayvan pazarlarının acilen kapatılması çağrısında bulundu.

1 AY İNCELEME YAPMIŞLARDI
Dünya Sağlık Örgütü bilim insanları geçtiğimiz Ocak ayı ortalarında koronavirüsün kaynağını tespit etmek amacıyla Çin'e gitmiş, orada yaklaşık 1 ay boyunca incelemeler gerçekleştirmişti.

Özellikle virüsün ortaya çıktığı varsayılan Wuhan'da kapsamlı araştırmalar yürüten Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı ekip, araştırmaları sonrası açıklamalarda bulunmuş ancak son raporlarını paylaşmamışlardı.

SORULAR CEVAPSIZ KALMIŞTI
DSÖ'nün Wuhan'daki soruşturma kapsamında görevlendirdiği ekibin bulguları büyük ölçüde beklendiği gibiydi ve birçok soruyu cevapsız bıraktı.

Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği raporun yayımlanması defalarca ertelendi ve Çin tarafının, pandeminin suçunu üstlenmemek için sonuçları çarpıtmaya çalışıp çalışmadığına dair soruları gündeme getirdi.

Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi geçen haftanın sonlarında "önümüzdeki birkaç gün içinde" raporun yayımlanmaya hazır olacağını beklediklerini söyledi.

Ve Associated Press haber ajansı, bombayı patlatarak bugün yaptığı haberde, Cenevre merkezli bir diplomattan Dünya Sağlık Örgütü'nün neredeyse tamamlanmış raporuna ulaştığını duyurdu.

Raporun resmi olarak yayınlanmadan önce değiştirilip değiştirilemeyeceği belli değil. Diplomat, yayınlanmadan önce raporu gösterme yetkisi olmadığı için kimliğinin tespit edilmesini istemedi.

YARASALAR İLE İNSAN ARASINDA BİR KAYIP HALKA VAR'
Raporda dört senaryo bulunduğunu açıklayan haber ajansı Associated Press, rapordaki en önemli senaryonun koronavirüs ile yarasalardaki virüs arasında başka bir hayvanın aktarım yapmış olduğunu açıklarken virüsün bir laboratuvar sızıntısından meydana gelme olasılığının "son derece düşük bir ihtimal" olduğu belirtildi.

Koronavirüse çok benzer bir türün yarasalarda tespit edildiği belirtilen raporda, "Yarasalarda tespit edilen virüs ile Kovid-19 arasındaki evrimsel mesafenin birkaç on yılda gerçekleşebileceği, bu da yarasalar ile kovid-19 arasında kayıp bir halka olduğu, bunun da bir hayvan olma ihtimalinin çok muhtemel olduğu" bildirildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR