BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.460,89
MEMUR

Dul ve yetim aylığı almanın şartları

Vefat eden bir memurun, eşine, çocuklarına, anne ve babasına nasıl haklar veriliyor. Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na göre (5434) bu haklar belirlenmiştir. İşte Dul ve yetim aylığı almanın yolları

Dul yetim aylığı; vefat eden devlet memurunun eşine, çocuklarına, anne – babasına bağlanan aylık ödeneklerdir. TC. Emekli Sandığı kanununa göre (5434sayılı) belirlenmiştir.
TC. Emekli Sandığı kanununda aylık ödemelerin şartları bireylere göre farklılıklar göstermektedir.

Dul Ve Yetim Aylığı Şartları

Vefat eden devlet memurunun eşine aylık bağlanması için şartlar;
Eş dul olduğu sürece bu ödeme yapılır. Eşin evlilik yapması halinde ödenek kesilir. Aylık ödemelerin oranı ise eşin çalışıyor olmasına yâda emekli olmasına göre farklılıklar göstermektedir.
Dul yetim aylığı ödemeleri çocuklar üzerinde ise erkek yâda kız olmasına göre değişiklikler gösterir. Kız çocuklar için; vefat eden ebeveyninin hizmet süresi 10 yıldan fazla olması durumunda nikâhlı görünmemesi, devlet memuru olmaması gerekmektedir.Dul-yetim maaşı bağlı olan kız çocuk evlilik yaptığında veya devlet memurluğuna başladığında aylık ödemeleri kesilmektedir.

Dul Ve Yetim Aylığı Başvurusu

Kız çocuklarına dul-yetim maaşları 18 yaşına kadar şartsız ödenir.  20 yaşında orta öğretim görenlere ve 25 yaşına kadar yüksek öğrenim görenlerde ise muhtaçlık sınırlarında ödeme yapılmaktadır. Yaş sınırını doldurduklarında aksi hallerde maaşları kesilir. Erkek çocuklar için ise yaş sınırı vardır. 18 yaş sınırına kadar şartsız. Ortaöğrenim görenler için 20,yüksek öğrenim görenler için ise 25 yaşı dolana kadar yetim aylığı ödemesi yapılır. Yaş dolum tarihlerinde aylıklar kesilir. Aylıkların kesintisiz ödenmesi için bireyin malul durumu olması gerekir.

Dul Ve Yetim Aylığı Nekadar
Dul ve yetim aylığı ( ölüm aylığı ) oranları ise şöyledir; vefat eden devlet memuruna bağlanan maaşın, dul ve yetim maaşı olarak ödenen miktarı, dul veya yetim sayısı bir kişi ise %50 sini, iki kişi ise %80’ ini, üç kişi ise %100 ünü geçmemektedir.
Eşler için ise dul yetim aylığı uygulaması şöyledir. Vefat eden devlet memurunun eşi, devlet memuru ise, sigortalı ya da Bağ-kurlu ise, yabancı ülke mevzuatı kapsamında işçi ise, bu durumlardan herhangi birinden aylık alıyor ise, eşe bağlanacak maaş miktarı, vefat eden devlet memuru eşin maaş oranının %50 si bağlanır. Bu şartların hiçbiri geçerli değil ise, hiçbir geliri yok ise bağlanacak dul- yetim maaşı oranı %75 dir.
Çocuklarda ise bu oranlar; sigortalı veya bağ-kurlu değil ise, devlet memuru değil ise ve bu şartlardan geliri yok ise %25’ tir.

Dul Ve Yetim Aylığı bağlanması şartları

Çocuklarda yaş sınırları doldurulması halinde dul- yetim maaşı ödenekleri kesilir. Dul – yetim aylığı bağlanması oranlarında çocuklar için aranan şartlarda ve oranların belirlenmesinde şunlar dikkate alınır. Kız veya erkek çocuğun, devlet memuru olan anne veya babasının vefatı halinde, iki ebeveyni de kaybetme halinde olanlar, ya da bir süre sonra bu durumda bulunanlar, anne ve babaları arasında resmi nikâh olmayanlar, vefat döneminde ebeveynlerin nikâhlı olması durumunda ancak daha sonra sağ kalan bireyin evlilik yapması durumunda, ölen devlet memuru üzerinde kendisinden başka dul- yetim maaşı aylığı hakkı bulunmayan çocuklar ( yani tek çocuk ya da nüfusa kayıtlı tek çocuk durumu)
için aylık bağlanacak olan oran. Devlet memurunun maaşının %50 sidir.


Ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve
yetimlerine bağlanır.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR