BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.498,66
EMEKLİ

Doğuştan engelliler malulen emekli olabilir mi?

Malülen emekli olmak isteyenler ne yapmalı? Örneğin doğuştan engelli olan vatandaşlar malulen emekli sayılabilir mi? İşte malulen emeklilik dosyası...

MEMURHABER.COM- Malulen emeklilik İşverenin veya sigortalının talebi üzerine kurumca (SGK) yetkililendirilen hastanelerden usülüne uygun olarak alınan raporda çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.

5510 Sayılı Kanun'da yer alan Madde 26'ya göre, en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.


Takvim Gazetesi'nden Ali Şerbetçi'nin bugünkü köşesinde, bir okurunun yönelttiği "Doğuştan engelliyim. Maluliyetten emekli olabilir miyim?" sorusuna verdiği cevap üzerinden örneklendirerek malulen emeklilik konusunu inceleyelim:

"Çalışma gücünün yüzde 60'ını sonradan kaybedenler, tam teşekküllü bir hastaneden alacağı raporla ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu heyeti tarafından yapılacak değerlendirmesi sonucunda maluliyet aylığına bağlanabilmektedir. Ancak sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünü % 60 kaybedenler maluliyet aylığından faydalanamaz. Siz doğuştan engel veya hastalığınızdan dolayı malulen emekli olamazsınız. Ancak doğuştan engel durumunuzdan başka hastalık varsa ve bu çalışmaya engelse bu ayrı. Ayrıca vergi indiriminden faydalanıp alacağınız engel oranına göre daha erken ve daha az prim ödeyerek engelli emeklilik şartlarından faydalanma imkanınız olabilir."

BAKIMA MUHTAÇ MALULLÜK NEDİR

Malulen emeklilik yönetmeliğinin 12 Maddesi bakıma muhtaç özürlü kavramını ve hastalık listesini şu şekilde sıralamıştır.

•             a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar.

•             b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.

•             c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.

•             ç) İki elin kaybı.

•             d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.

•             e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.

•             f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.

•             g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması.

•             ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması.

•             h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar. Bakınız:Engelliler Sitesi – Engelliler ve Dostları Platformu – Malulen Emeklilik Yönetmeliği

1- Malulen emekli olmak için maluliyetin (sakatlık yüzdesinin) ilk sigortalılık tarihinden sonra %60 (yüzde 60) olması,

2- 10 Yıl sigortalılık süresi 1800 gün prim günü,

3- Kişi bakıma muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 günle emekli edilir.


4B BAĞKUR MALULLUK ŞARTLARI

Bağkur kapsamında (4 b) sigortalı olanlar için yukarda anlatılan malulen emeklilik şartları aynen geçerlidir. Bağkur mensubu özürlü, malulen emeklilik talebinde bulunmadan önce, sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödemiş olması gerekmektedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR