BIST 10.107
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.410,33
MEMUR

Doğum yardım parası nasıl alınır ve izin süresi 2016 

Doğum izni kaç gün sorusunun yanı sıra annenin doğum izni parasını ne kadar alacağı merak konusu. Doğum izni parası ücretinin ne kadar olduğunu haberimizde öğrenebilirsiniz. 

Doğum izni hakkında doğum izni kaç gün, ne kadar doğum parası alırım gibi soruların cevabı 2016 yılında yeniden düzenlendi.  
 
Çalışan anneler için çocuklarıyla geçirilen zaman çok önemlidir. Çünkü anne çalışıyorsa veya çalışma zorundaysa belli bir yaştan sonra işe başlar ve çocuğunda ayrı kalır. 


 
DOĞUM İZNİ NEDİR VE NE ZAMAN BAŞLAR ? 

Doğum yapacak anne için ise doğum öncesi ve doğun sonrası iznin ne kadar olacağı merak edilir. Ayrıca doğum nedeniyle işten ayrılmak zorunda olan anne, ne kadar doğum parası alacağını merak eder.  
 
Çıkan kanunlara doğum yapan anneye verilecek maddi yardım ve izin süresi resmileşti.  
 
Doğum izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek ve ücretini tam alacak. Çoğul doğumlarda ise bu sürelere birer ay ilave edilecek. Kamu görevlileri doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinde bulunabilecek. 657 sayılı kanuna eklenecek ek madde ile doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izin sürelerinin, eşi doğum yapan memur babalık izin sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun ilköğretime başladığı tarihe kadar haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilecek. Ancak, yarı zamanlı çalışmaya başlayan memura takip eden aybaşından itibaren mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin her ödeme unsurunun yarısı esas alınacak, genel sağlık sigorta primlerinin tamamı yatırılacak.' dedi. Doğum izni ssk bilgilerine göre anneler doğum yaptıktan sonra aylıksız izinde geçirdikleri her sene için ilerleme kademesi alabilecek olan anneler her üç sene de bir derece yükselmesi de alabilecek. Eğer çocukları ikiz olursa izin süreleri birer ay daha ekleniyor, bebeğin engelli doğması durumunda yarım günlük çalışma on iki aya çıkartıldı. 

DOĞUM PARASI NE KADAR ? 
 
Doğum yapan anneye verilecek maddi yardım resmileşti. Buna göre doğum yapan kadın devletten 1. çocuk için 300, 2. çocuk için 400 ve 3. çocuk için 600 TL doğum parası alacak. 3 çocuklu bir kadının alacağı para toplamda asgari ücrete denk olacak 


 
DOĞUM İZNİ VE PARASI ALMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR 
 
Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışındaki konsolosluklara başvurabilecek. Kamuda çalışanlar kurumlarına başvuracak. 
 
15 Mayıs 2015'ten itibaren doğan her çocuk için bir defa verilecek olan doğum yardımı parası, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden kişinin T.C. kimlik numarasını belirtmesiyle alınabilecek.  
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR