BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
MEMUR

Doğum izni kullananlar aile yardımı alabilir mi?

6 aylık doğum izni kullanan bir öğretmen aile yardımı alabilir mi?

MEMURLAR - 6 aylık doğum izni kullanan bir öğretmen aile yardımı alabilir mi?doğum izninde aile yardımı olur mu?

Bu sorunun cevabını Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü bir örnek üzerinden şöyle veriyor:

SGK'lı olarak çalışmaktayım. Eşim 657 Sayılı yasa ile öğretmen olarak çalışmaktadır. Doğum izninin tamamını kullandı daha sonra 6 ay ücretsiz izin aldı. Bu 6 aylık süre içerisinde kurumdan çocuk ve aile yardımı alabilir mi? 

İŞTE CEVABI; 

Aile yardımıyla eş yardımının zaman zaman karıştırıldığı ve birbirlerinin yerine kullanıldığı görülmektedir. Oysa ki aile yardımıyla eş yardımı farklı kavramlardır. 657 sayılı Kanun'un 202'nci maddesine göre; evli bulunan devlet memurlarının eşlerine ve çocuklarına yapılan ödemenin tamamına aile yardımı ödeneği denilmektedir.

657 sayılı Kanun'un 202'nci maddesine göre aile yardımı ödeneğiyle ilgili olarak şunları söyleyebiliriz:

1- Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 2.134, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72'nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenmektedir.

2- Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. 657 sayılı Kanun'un 202'nci maddesinde yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

3- Dul memurların çocuklarına da aynı hükümler çerçevesinde ödeme yapılmaktadır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir. Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilmektedir.

4- Sayıştay kararına göre memurun ücretsiz izinli olduğu dönemde kadro ile ilgisi devam etmekte olduğundan ve bu süre içinde aylık ödenmediğinden, memur olan diğer eşe aile yardımı ödenmesi mümkündür. (Salim Kahramanoğlu: Bütün Yönleriyle Aile Yardımı Ödeneği, Uzmanbakış Dergisi sayı:2)

Bu açıklamaların yanında, aylıksız izin döneminde aylık vb. ödemeler alınmadığından, bu dönemde aile yardımı ödeneği alınmaz. Ayrıca, sizin çalıştığınız dikkate alındığında eşiniz, aylıksız izinli olmasaydı dahi yine eş yardımı alamazdı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR