BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.438,65
İŞÇİ

DES'ten Memur-Sen'e sivil itaatsizlik desteği

DES, Memur-Sen tarafından başlatılacak olan Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne karşı sivil itaatsizlik eylemlerini sendika olarak desteklediklerini açıkladı.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, 18 Mart Pazartesi günü, yarın Memur-Sen tarafından başlatılacak olan Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne karşı sivil itaatsizlik eylemlerini sendika olarak desteklediklerini ve kendilerinin de serbest kıyafetle okullara gideceklerini söyledi.

Memur-Sen’in başörtüsüne özgürlük için başlattığı ‘10 Milyon İmza’ kampanyasına sendika olarak 30 bin imza ile destekte bulunduklarını da hatırlatan DES Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya, “Demokrat eğitimcilerin, bağımsız sendikacıların çatı örgütü olan DES, yalnızca başörtüsüne değil herkese özgürlük ve demokrasi istiyor” diye konuştu.

Milli Eğitim eski bakanı Ömer Dinçer’in öğrencilere serbest kıyafet özgürlüğü tanıyarak olumlu bir adım attığını kaydeden Eyüphan Kaya, “Yeni bakanımız Sayın Nabi Avcı’dan da bu doğrultuda yarım kalmış adımı tamamlayarak tüm öğretmenlere ve memurlara kıyafet özgürlüğü getirmesini istiyoruz. Darbe mirası kıyafet yönetmeliğini değiştirmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Ak Partinin, devletin saklı ideolojisine matuf öğrencinin, öğretmenin, memurun ve vatandaşın kılık kıyafetiyle uğraşma alışkanlığından kurtarması gerektiğini kaydeden Kaya, Demokratik yönetimlerde, devletin ne de başka birilerinin, kimsenin ne giyeceği ve giymeyeceği konusunda bir dayatma yapma hakkı olamayacağını, bireyin özgünlüğüne rağmen ona belirli bir giyim şeklini dayatma hakkının bulunmadığını söyleyerek, “Kaldı ki kıyafet yasakları eğitim psikolojisiyle, pedagojiyle ve eğitim çalışma hayatıyla asla uyuşamaz ve eğitimin nitelik ve ruhuna zarar verir” dedi.

Türkiye’nin akıl almaz yasaklar, akla zarar korkular ve milletin, devletin bekası bahane edilerek üretilmiş vehimlerle yıllarca yönetildiğini söyleyen Kaya, “DES olarak mevcut uygulamaya sarı ışık bile yakmadığımız gibi, kırmızı ışıkla hem DUR! diyor hem de kınıyoruz. İnsanların inancının gereği olarak örtünmesine engel herhangi bir yasal mevzuat koymaya kimsenin hakkı yoktur. Cumhuriyetle birlikte kadınlarımıza verilen hakların geliştirilmesi gerekirken, tam aksine hak ve özgürlükler açısından geriye doğru gidilmiştir. Okul ve kamu kurumlarında talep edilmesi halinde ibadethane yerlerinin oluşturulması ve kamu çalışanlarının ‘Cuma Namazı’ kılabilmelerine imkân yaratmak için Cuma günü öğle arası tatilin iki saat olmasını da istiyoruz. Umarız ki Türkiye inançlar, özgürlükler ve demokratik haklar üzerindeki baskı ve yasaklardan tamamen kurtulacaktır” diye konuştu.

İnsan hak ve özgürlükleri çerçevesinde herkesin inancına uygun yaşayabildiği, istediği hayat tarzını sürdürdüğü bir Türkiye hayal ettiklerini söyleyen Kaya, “Yalnızca öğretmen ve eğitim çalışanlarının değil, bütün öğrenci ve velilerimizde başta olmak üzere Türkiye için, tüm insanlar için çalışmayı, hak ve hukuklarını savunmayı, korumayı, geliştirmeyi şiar edinmiş bir sendikal anlayışı temsil eden DES olarak, Türkiye’nin yeniden büyük, güçlü, müreffeh ve barış dolu bir ülke olması, etrafını ısıtması, dünyayı ışıtması için çalışmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR