BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.466,53
YAZARLAR

Dershanesiz bir yılın ardından 2016 YGS’de öğrencileri ve velileri neler bekliyor?

Öğrencilerin ve ailelerinin yaklaşık yirmi yıllık çabalarının meyveye döneceği bir eşiktir YGS. Yüksek öğretime Geçiş Sınavı, 13 Mart tarihinde yaklaşık iki milyon öğrencinin katılımıyla yapılacak.

Öncelikler öğrenciler ne yapmalıdır son on üç günde? Sınav sürecini son yıla bırakmayan öğrenciler, kısmen rahat durumdadır ve normal çalışmalarına devam edeceklerdir.

Öğrencilerin ve ailelerinin yaklaşık yirmi yıllık çabalarının meyveye döneceği bir eşiktir YGS. Yüksek öğretime Geçiş Sınavı, 13 Mart tarihinde yaklaşık iki milyon öğrencinin katılımıyla yapılacak. Öğrenciler ve veliler çalıştıklarının ve gayretlerinin karşılığını alacak bu sınavda. Her ne kadar, son yıllarda kopya iddialarıyla anılsa da, ÖSYM’nin yaptığı sınavların güvenilirlik derecesi çok yüksektir. Zira yıl boyunca onlarca sınav yapılmakta ve insanların akademik gelecekleri ÖSYM marifetiyle şekillenmektedir.

YGS'YE SON 13 GÜN KALA ÖĞRENCİLER NELER YAPMALIDIR?

Öncelikler öğrenciler ne yapmalıdır son on üç günde? Sınav sürecini son yıla bırakmayan öğrenciler, kısmen rahat durumdadır ve normal çalışmalarına devam edeceklerdir. Konular bitmiştir, denemeler yapılmaktadır, Türkiye geneli denemelerle gerçek sınav provaları yapmaya devam etmektedir bu işi ciddiye alan öğrenciler. YGS sınavını son yıla bırakan öğrenciler çok da rahat olmayabilir bu sınavda. Zira YGS’de ağırlıklı olarak 9. Sınıf konuları sorulmaktadır, bu durumdaki öğrenciler konuları içselleştiremeyebilir.

Sürekli ve düzenli ders çalışma alışkanlığı olmayan öğrenciler, eksik konularını tamamlamaya çalışacaklar, deneme sınavları yapacaklar fakat zaman zaman zorlandıkları da olacaktır. Fakat bu süreçte asla gevşemeye yer yoktur. Son ana kadar panik yapmadan, rehberlik servislerinden destek alınarak hem eksik konular üzerinde yoğunlaşılmalı hem de sınav egzersizleri yapılmalıdır.

Öncelikler öğrenciler ne yapmalıdır son on üç günde? Sınav sürecini son yıla bırakmayan öğrenciler, kısmen rahat durumdadır ve normal çalışmalarına devam edeceklerdir. Konular bitmiştir, denemeler yapılmaktadır, Türkiye geneli denemelerle gerçek sınav provaları yapmaya devam etmektedir bu işi ciddiye alan öğrenciler.

Mezun öğrenciler, sınava daha hazır pozisyonda bulunmaktadırlar. Açılan kurslarda ve levhası olmayan fakat çalışmalarına aynen devam eden dershanelerde hazırlandı mezun öğrenciler.  Sınav tecrübeleri de lise son sınıf öğrencilerine göre daha iyi durumdadır.

YGS'DE HANGİ KONULARA DİKKAT EDİLMELİDİR?

Öncelikle YGS’nin tek oturumluk bir sınav olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır. Adaylara 160 soru sorulmakta ve bu soruların çözümü için 160 dakika verilmektedir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Sosyal Bilgiler (15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve 40 Fen Bilimleri ( 14 fizik, 13 biyoloji, 13 kimya) sorusu sorulmaktadır. Sorulardan tüm adaylar sorumludur fakat herkes kendi alanına yönelmektedir.

Sınavda Türkçe soruları son yıllarda yoğun bazen de çok uzun paragraflardan oluşmaktadır ve Türkiye ortalaması 15,8’dir. Tüm öğrencilerin yapmaya çalıştığı Türkçe sorularına 50 dakika ayırmak en fazla 60 dakikada bitirmek normal olacaktır. Türkçe sorularına Bir saatten daha fazla zaman ayırmak, diğer derslerin zamanından çalmak anlamına gelecektir.

MATEMATİK SINAVIN EN BELİRLEYİCİ DERSİ!

Matematik, sınavın belki de en belirleyici dersidir. Türkiye genelinden yaklaşık iki milyon öğrenci, 40 matematik sorudan sadece 5.2 net yapabilmektedir. Bu durum ilkokul birinci sınıftan beri her yıl matematik dersi alan öğrencilerin başarısı ya da başarısızlığı olarak karşımızda durmaktadır. Matematik mi çok zor, öğrenciler matematik dersini sevmiyor mu, öğretmenler ve okullar matematik dersini öğretemiyor mu? Üzerinde çok ciddi durulması gereken bir konudur.

Sosyal Bilimler testinde 40 soruda ortalama 10,7 net yapılmaktadır. Burada da tarihimizi, coğrafyamızı, dinimizi ve tefekkür hayatımızı öğrencilere aktaramadığımız sonucu ortaya çıkmaktadır.

Fen bilimleri, 40 soruda 3,9 netle en düşük net grubunu oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu başarı herkesi düşündürmelidir. Taraflar hatayı öncelikle kendisinde aramalıdır. Öğrenci, veli, öğretmen, okul idareleri, bakanlık yetkilileri bu başarısızlığın analizini suçlayıcı bir bakışla değil, çözüm üretici bir nazarla değerlendirmelidir.  Bizim çocuklarımız geri zekalı olmadığına göre sistemde ya da motivasyon unsurlarında bir sıkıntı olduğu kesindir.

TEMEL LİSEDEKİ ÖĞRENCİLERİN AVANTAJI VAR

2015 yılı YGS sonuçlarına göre adayların yüzde 68,89’u, 180 barajını geçmiş ve lisans sınavına girmeye hak kazanmıştır. İstatistiklere ÖSYM’nin   HYPERLINK "/belge/1-23399/sayisal-bilgiler.html" /belge/1-23399/sayisal-bilgiler.html  adresinden ulaşılabilmektedir.   İki milyona yakın öğrenci, bu şartlarda sınava gireceği günü beklemektedir. Temel liselerdeki öğrenciler sınava not avantajlarıyla girmektedir. Zira Temel liselerde okul derslerinin sınavlarında idarenin yardımcı olduğu soru ve cevapların öğrencinin lehine olacak şekilde düzenlendiği iddiaları alenen ifade edilmektedir.

Matematik, sınavın belki de en belirleyici dersidir. Türkiye genelinden yaklaşık iki milyon öğrenci, 40 matematik sorudan sadece 5.2 net yapabilmektedir.

Okul kurslarında hazırlıklarını sürdüren öğrenciler belki de yeni sistemin ilk öğrencileri olmanın sıkıntılarıyla son düzlüğe girmektedir. Her okulda okul kursları aynı ciddiyette götürülemedi. Öğrencilere doküman, ders, sınavlar anlamında yeterli ortamı hazırlayamayan kurumlar öğrencilerinin yarışta olumsuzluklar yaşamalarına zemin hazırlamışlardır.

Eğitimin öğrencileri,  hem akademik başarıda hem hayata hazırlamada, hem de faydalı birer insan olarak yetiştirmede ihmal edilemeyecek bir olgu olduğu hatırlatmasını yapmak istiyorum.  2016 YGS sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar