BIST 10.323
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.402,58
YAZARLAR

Dershaneler yeniden açılıyor

Eğitim sistemimiz üzerinde değişikliklerin olmadığı gün neredeyse yok gibidir.

Eğitim sistemimiz üzerinde değişikliklerin olmadığı gün neredeyse yok gibidir.  Genç nüfusun fazla oluşu, bu değişimlerin en önemli sebebi olarak gösterilebilir.

Fakat özellikle, okul kurslarının açılması ve dershanelerin kapatılmasıyla ilgili değişikliklerin, devlet içinde devlet oluşturan ve tüm bünyeyi iyice sarmaya başlayan paralel devlet yapılanmasının gücünü kırmak ve devlet egemenliğini yeniden sağlamak amacıyla yapıldığı ifade edilmektedir yetkililer tarafından.

Özel kursların en fazla üç dersten kurs açabileceği maddesi dershanelerin değişik isimler altında devam etmelerini engelleyen bir kısıtlama maddesiydi. Özel kurslar, üç bilim dalından kurs açacak ve öğrencinin okula alternatif değil de okula destek sağlayabileceği bir yardım alma mekanizması olarak kurgulanmıştı.

TEMEL LİSELER KAFA KARIŞTIRIYOR

Temel liseler, yeni sistemin yeni okulları olarak eğitim sistemimiz içerisindeki yerini aldı; fakat bu sistem deve mi kuş mu olduğuna kendisi de karar verememektedir. Okul deseniz okul değil fiziksel özellikleri uygun değil kurs deseniz yazılı ve proje notları verilmektedir.

Eğitim sistemimiz üzerinde değişikliklerin olmadığı gün neredeyse yok gibidir. Genç nüfusun fazla oluşu, bu değişimlerin en önemli sebebi olarak gösterilebilir.

Temel Liseler, tüm bu belirsizliklerden ve suiistimale açık uygulamada ortaya çıkan yanlışlıklardan dolayı uzun ömürlü ve sürdürülebilir bir lise türü olarak umut vermemektedir. Zira öğrencilerin devam zorunluluğu kâğıt üzerinde takip edilmekte ve dersler, kültür oluşturma şeklinde değil de sadece sınava hazırlama şeklinde kurgulanmaktadır. Sınavlar konusunda da örgün eğitim öğrencileri ile temel lise öğrencileri arasında haksız rekabetin oluşabileceği uygulamalar yapılmaktadır.

Öğrenciye sorularla birlikte cevapların da dağıtıldığı, tüm öğrencilerin tüm derslerden doksan- yüz aldığı bilgisi hemen her şehirde konuşulmaktadır. Dershaneleri kapatılması uygulamasından sonra ortada böyle sıkıntılı bir mevzu dururken geçtiğimiz günlerde özel kursların üç bilim dalı yerine beş bilim dalından kurs açabileceği şeklindeki değişiklikler dershanelerin fiilen yeniden açılacağı şeklinde yorumlanmıştır.

YGS hazırlık sisteminde bir öğrenci, sayısaldan matematik, fizik, kimya biyoloji ve Türkçeden kurs alıyordu ve yeni uygulama ile aynen dershane sisteminde olduğu gibi bu derslerden kurs alabilecek. Eşit ağırlık öğrencisi; Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve felsefe grubundan; sözel öğrencisi; Türkçe, coğrafya, tarih, felsefe grubundan kurslarda ders alabilecek.

DERSHANELER KAPATILMAYACAK

Değişen ne oldu? Dershanelerin kapatılmasından vaz mı geçildi? Zaten merdiven altı dershaneciliğin devam ettiği bir ortamda değişen bir şeyin olmadığı anlaşılmaktadır. Bir yetkilinin kaçak dershanelerle ilgili “biz kayıtlı olanları kontrol ediyoruz, kayıtsız olanla şikâyet olursa ilgileniyoruz.” açıklaması devletin zirvesi ile bürokratik anlayışın ne kadar farklı düşündüğü olduğu anlaşılmaktadır.

Kaçak dershaneler tabelasız, hem de yasal eğitim verdikleri mekânlarda dershaneciliğe devam ederken temel lise gibi bizim eğitim sistemimize hiç de adapte olamayacak bir sisteme gerek var mıydı? Özel kurslara beş bilim dalında kurs açma izni verilmesi haberinden sonra eski dershanecilerden birçoğu yeniden dershane binaları kiraladılar ve ön kayıt almaya başladılar bile. Özellikle paralel yapının elemanları ve kurumları bu fırsatı çok iyi değerlendirecek, dershaneciliği kaldığı yerden devam ettirecek yorumları yapılmaktadır.

Öğrenciye sorularla birlikte cevapların da dağıtıldığı, tüm öğrencilerin tüm derslerden doksan- yüz aldığı bilgisi hemen her şehirde konuşulmaktadır. Dershaneleri kapatılması uygulamasından sonra ortada böyle sıkıntılı bir mevzu dururken geçtiğimiz günlerde özel kursların üç bilim dalı yerine beş bilim dalından kurs açabileceği şeklindeki değişiklikler dershanelerin fiilen yeniden açılacağı şeklinde yorumlanmıştır.

Öğrenciler bu kurumlara kayıt yaptıracak mı, okul kursları konusunda niteliği artıracak tedbirler alınacak mı, temel liseler sıkıntılı pozisyonu ile lisemsi dershanemsi eğitimine devam edecek mi? Bu sorular; eğitim camiasının, öğrencilerin, velilerin kafasında soru işareti olarak durmaktadır. Devletlerin uzun orta ve uzun vadeli karar alacakları alanların başında eğitim alanı gelmelidir. Birbirini ortadan kaldıran kararlar; on yedi milyon öğrenci ve bir o kadar velinin, bir milyona yaklaşan sayısı ile eğitim camiasının zihinlerini karıştırmaktadır. Devlet politikası olarak ilan edilen devlete karşı oluşturulan her türlü kalkışmanın önlenmesi anlamında daha net ve uzun vadeli planların yapılması gereği ortaya çıkmaktadır.

DERSHANELERİN SADECE İSMİ DEĞİŞTİ

Artık Türkiye’de dershaneler yeniden açılmıştır, sadece dershanelerin ismi değişmiştir ve özel kurs olmuştur. Yine okullara alternatif bir eğitim sistemi varlığını sürdürecektir. Hem de daha tekelci bir vaziyette zira birçok dershane kapanmıştır ve yeniden toparlanma imkânını elde edemeyecektir. Kurumsal ve cemaat desteği olan dershaneler tekel oluşturarak çok önemli kazançlar elde edecektir. İnsanlar güven problemi yaşayacak, çekilen sıkıntılar hatırlanacak ve eski tas eski hamam devam edilecektir.

DERSHANE MESELESİ DEVLET MESELESİDİR

Kamuoyunun beklentisi dershanelerin yeniden açılması değil, okul kurslarının kaynak, öğretmen, okul, öğrenci kalitesini artırarak devam ettirilmesidir. Türkiye artık sağlıkta, ekonomide, dış politikada ortaya koyduğu kurumsal yaklaşımları eğitim alanında da ortaya koymalıdır. Dershane meselesi devletin zirvesinin meselesi değil devlet meselesi olarak görülmelidir.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum