BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

Dershaneler böyle geri plana atılacak!

Her geçen gün Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatıyla iç içe girdiğimizde belki dershanelerin etkisi daha geri plana atılacaktır.

Demir, bir milyon 800 bin öğrencinin üniversiteye girmek istemesinin bir sorun değil, fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Bunu nasıl kullanabiliriz, nasıl bir güce dönüştürebiliriz? Buna bakmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

YGS sınavının sonuçlarını 8 gün gibi kısa bir sürede açıkladıklarını hatırlatan Demir, böylece sonucu gören öğrencilerin LYS sınavına aldıkları puana göre hazırlandıklarını kaydetti.

Demir, sınav sisteminde çok sık yapılan değişikliklerin kamuoyunda huzursuzluk yarattığının farkında olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çoklu sınav sistemi üzerinde çalışıyoruz. YGS sınavı tek seferde yapılınca öğrenciler üzerinde büyük baskı oluşuyor. Biz YGS sınavını birden çok seferde yaparak bu baskıyı azaltmak istiyoruz. 2011'den bu yana ÖSYM ile MEB arasındaki ilişki çok güçlü durumda ve böylece bu yıllarda yapılan sınavların soruları lise müfredatına uygun hale geldi. Önümüzdeki yıllarda eğitim sistemimizde davranış ve yeteneklerin geliştirilmesi konusuna odaklanacağız. Test teknikleri öğrenciyi ezberciliğe yöneltiyor. Bunu önlemek amacıyla da müfredata uygun olmak koşuluyla öğrencilere açık uçlu sorular soracağız."

ÖSYM Başkanı Demir, konuşmasını ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Demir, dersanelerle ilgili bir soru üzerine, geçmiş yıllarda yaptıkları anketlerde dersanelerin de okullar kadar öğrencilerin başarıları üzerinde etkili olduğunu gördüklerini belirtti.

Demir, ancak söz konusu yıllarda sınav sorularıyla eğitim müfredatı arasında bir çakışmanın söz konusu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"2011'e kadar MEB ile YÖK ve ÖSYM hiç konuşmamış, hiç birbirleriyle ilgilenmemiş. Biz bunu hayretle karşıladık. İlk defa biz 2011'de arkadaşları toparladık, MEB ve yetkili uzmanlardan randevu aldık ve müfradat konusunun çok önemli olduğunu orada dile getirdik. O tarihten itibaren sorularımızın tümüyle MEB müfredatıyla örtüştüşmesini sağladık. Her geçen gün MEB müfredatıyla iç içe girdiğimizde belki dersanelerin etkisi daha geri plana gidecektir. Ancak bu şekilde zaman içerisine yayarak, dersanelerin etkisi ortadan kaldırıldıktan sonra şu anda eğer bir sorun olarak görülüyorsa o zaman çözülmüş olacaktır."

"Dersanelerin kapatılmasıyla merdiven altı eğitim kurumları ortaya çıkar mı" sorusu üzerine Demir, bunu ileride zamanın göstereceğini belirterek, "Eğer üniversite sınavı müfredatla uyum içerisine çekilirse zaman içerisinde bu tür kurumlara ihtiyaç duyulmayacağını düşünüyorum" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR