BIST 11.009
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.502,49
GÜNCEL

Çocuk tecavüzleri için Adalet Bakanı'na suç duyurusu

Kamuoyunda “Şakran Cezaevi” olarak bilinen Ceza İnfaz Kurumu'nda, çocuk tutukluların işkence ve tecavüzlere maruz kaldığına dair bir iç belgenin ifşa olması üzerine Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, Adalet Bakanı Bozdağ hakkında suç duyurusunda bulund

MEMURLAR - Suç duyurusunun yanısıra İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) gibi 32 sivil toplum kurulunun bileşiminden oluşan girişim, ailelerin de derhal cezaevinde kalan çocukların yanına gönderilmeleri için çağrı yaptı.

Açıklamada ayrıca Radikal internet gazetesinde yayımlanan belge üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nı, başta psikolojik destek olmak üzere çocuklara ihtiyaç duydukları hizmetlerin verilmesi için göreve çağırdı.

BAKAN GÖREVİNİ İHMAL ETTİ
Tecavüze uğrayan çocukların şikayetçi oldukları devlet memurları hakkında takipsizlik kararı çıkarıldığı, kendilerinin ise davalı duruma düşürüldüğü ve müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya bırakıldığı Pozantı Cezaevi skandalının da bu tür skandalların üstünün kapatıldığının bir kanıtı olduğu vurgulandığı açıklamada şöyle dendi:  “İşte bu yüzden, bu olayların bir daha yaşanmaması, sorumluların cezasız kalmaması için yaşanılan tüm bu olaylar hakkında ayrıntılı raporlarla, yüz yüze görüşmelerle, bilimsel toplantılarla ve araştırmalarla, kimi zaman basın aracılığıyla kimi zamansa eylemlerle bıkmadan usanmadan dile getirdiğimiz, çözüm önerdiğimiz ve bu çözüm önerilerini uygulamasını talep ettiğimiz Adalet Bakanı hakkında “görevini ihmalden” suç ihbarında bulunuyor ve bir kere daha söylüyoruz: Çocuk cezaevleri kapatılsın!

Girişim ayrıcaayrıca Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek çocuk cezaevlerinde sivil toplum kuruluşlarının denetiminden kaçtığının da alı çizildi.

AYGÜN VE TANRIKULU’DAN SORU ÖNERGELERİ
Bu arada haber üzerine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise Adalet Bakanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

CHP Cezaevi Komisyonu üyeleri Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Pozantı Cezaevi’ndeki tecavüz vakaları hakkında takipsizlik kararı verildiği vurgulanan açıklamada “Pozantı’yı karartmayı çalışanlar, şimdi Şakran’a bakıp utanmalı Cezaevindeki herkes devletin sorumluluğundadır. Kurum içi yazışmayla ortaya çıktığı iddia edilen korkunç olayların derhal araştırılması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Meclis’e konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması çağrısında da bulunuldu.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR