BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
YAZARLAR

Çocuğu özürlü olan anne erken emekli olur

Çocuğu özürlü olan anne erken emekli olur


İsmi mahfuz okurumuz soruyor: “Bünyamin bey, benim yüzde 92 raporlu oğlu var. Sigorta başlama günüm 07.03.2007. Kaç yılında ve kaç senede emekli olabilirim? Şimdiden bir yere bildirmem gerekir mi özürlü oğlum olduğunu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.”


Sayın okurumuz, öncelikle Allah kolaylık versin diyelim. Hem özürlü bir çocuğa bakmak hem de çalışmak zor bir iş.

Sizler çalışma ve yaşama azmi konusunda birçok kişiye örnek olacak konumdasınız.

Sizin emeklilik koşullarınız nedir, özürlü çocuğunuzun emekliliğinize etkisi var mı, tüm okurlarımızı aydınlatacak şekilde açıklayalım.


Emeklilikte Kademeli Sistem Var

Öncelikle normal emeklilik koşullarınıza değerlendirelim.

Bilindiği üzere ülkemizde uygulanmış bulunan çeşitli sosyal güvenlik reform kanunları gereğince sigortalılar emeklilik koşulları açısından kademelendirilmiştir.

Buna göre sigortalıların işe giriş tarihine göre tabi olduğu kanun, statü, emekli olmak için gerekli prim ödeme gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi değişir.

Son reformun yürürlüğe girdiği 2008 yılı öncesindeki sigortalılar için genel bir kural olarak ne kadar erken işe giriş varsa o kadar çabuk emekli olunur. 01.10.2008 sonrasında ise ilk işe giriş tarihi değil emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısının doldurulduğu tarih önem kazanmıştır.


Emekliliğinize Daha Çok Var

Buna göre sizin de normal emeklilik şartlarınız 7000 gün prim ödeme gün sayısını doldurmak.
Sigortalılık süresine tabi değilsiniz.

Ancak yaş şartınız var. Emeklilik yaş şartınız 58.

Burada belirtelim ki 58 yaşına basmanız yeterli değildir. 58 yaşını doldurarak 59’dan gün almak zorundasınız.

Yaşa takılacağınızdan dolayı prim ödeme gün sayınızı doldursanız bile emeklilik için yaşın dolmasını beklemek zorundasınız.

Alternatif olarak 58 yaşını doldurmuş olmak şartıyla 25 yıldan beri sigortalı olmanız halinde kısmi emekli olabilirsiniz. Bunun için 4500 gün şartınız var.


Özürlü Çocuk Bakan Çalışan Kadınlar

Öte yandan özürlü bir çocuğunuz olduğunu belirtmişsiniz.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu özürlü çocuğu olan çalışan annelere pozitif ayrımcılık niteliğinde bir düzenleme yaptı.

Buna göre emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir.

Başka bir deyişle 01.10.2008 sonrasında her çalıştığınız 360 gün için SGK hesabınıza 90 gün daha eklenerek 450 gün yazılır.

Bu kadar da değil. Eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.

Başka bir deyişle her yıl için 90 gün daha düşer emeklilik yaşınız olan 58’den.


Özürlü Çocuğu Olan Annelere Pozitif Ayrımcılık

Bu düzenleme özürlü çocuğu olan annelerin çalışma yaşamında özel olarak korunmasını amaçlamıştır.

Özürlü çocuğu olan annelerin çalışma yaşamına katılımının böylesi bir düzenleme ile özendirilmesi de gayet doğrudur.

Özürlü çocuğu olan anneler bu haktan ancak 01.10.2008 sonrasındaki bakım süreci için faydalanabilirler.

01.10.2008 yılından önce başka birinin sürekli bakımına muhtaç çocuğu bulunsa dahi bu süreler erken emeklilik sağlamaz.


Başvura Nasıl Yapılır?

Erken emeklilik sağlayan bu haktan faydalanmak için sigortalıların en son çalışmalarının geçtiği SGK’nın İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurarak çocuğun özürlü ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunun tespitini istemeniz gerekiyor.

SGK başvuranın çocuğunu hastaneye sevk eder. Sağlık kurulunda alınacak rapor ile SGK’ya dilekçe ile başvuru yapılır. SGK’ca yapılacak işlemler sonrasında erken emeklilik hakkından yararlanmaya başlanılır.

Bakıma muhtaç birden fazla çocuk olması için her çocuk için ayrı ayrı başvuru yapılmalıdır.

Başvurulan tarihte aktif olarak çalışma zorunluluğu yoktur. 01.10.2008 sonrasında bu kapsamda çalışması olanlar da SGK’ya başvuru yapabilir.

Bu haktan hem çalışan kadın sigortalılar hem de isteğe bağlı veya iştirakçi olan sigortalı anneler yararlanabilmektedir.

 

---

Kıssadan Hisse
“Başarının anahtarı nedir bilmiyorum, ama başarısızlığın anahtarı herkesi memnun etmeye çalışmaktır.”
— Bill Cosby

---

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:





Yorumlar