BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
GÜNCEL

Çin'den koronavirüs aşısı ile ilgili önemli açıklama! Yaşanılanları kabul etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tedarikine ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin aşısı nerede diye soranlar aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı” dedi.  

Bu çıkış ‘hassas dengenin olduğu süreçte ülke neden tek seçenek olarak bırakıldı?’ tepkisine yol açarken CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan çarpıcı bir açıklama geldi.  

Öztrak, Sinovac aşısının tedariği hakkında sözleşmeye ulaşıldığını ve 50 milyon doz için anlaşılmasına rağmen 25 milyon dozun teslim edilmediğini duyurdu.  

"7 MAYIS İTİBARIYLA 26 MİLYON DOZ TESLİM EDİLDİ"

Çin Ankara Büyükelçiliği'nden tartışmalara ilişkin yapılan açıklamada, 7 Mayıs tarihi itibarıyla Türkiye’ye 26 milyon doz aşı teslim ettikleri ifadelerine yer verildi. 

YetkinReport'un haberine göre, Çin büyükelçilik kaynakları aşı teslimatında “yavaşlama” olduğunu kabul ederken, yavaşlamanın kasıtlı olmadığını, “siyasi bir nedene de dayanmadığını” söyledi. 

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE BİR SORUN YOK"

Çin Büyükelçilik kaynakları, aşı teslimatında yaşanan sorunun Uygur Türkleriyle ilgili olup olmadığına ilişkin olarak sorulan soruya, “Hayır. Aşı teslimatının yavaşlamasıyla bu konunun, hiçbir siyasi konunun herhangi bir ilgisi yok. Türkiye ile ilişkilerimizde siyasi bir sorun yok" yanıtını verdi.  

Kaynaklar, şimdiye dek teslim edilen 26 milyon doz aşının, Çin’in 100 milyon doz olan toplam aşı ihracatının dörtte birinden fazlasını oluşturduğunu söyledi. 

Türkiye'nin, Çin’den aşı ithal eden ülkeler listesinde ilk sırada yer aldığını belirten kaynak, “Çin’in aşılama oranı Türkiye’nin yarısı kadar” dedi. 

NE YAŞANDI?  

Sağlık Bakanı Koca’nın ‘Aşı nerede diye soranlar Çin’le aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyordu’ şeklindeki açıklamasının ardından ‘Madem ilişkiler hassastı o halde neden milleti tek kaynağa mahkum ettiniz?’ tepkileri gelmişti.  

Aşıdaki gecikmeye ilişkin açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Sinovac aşısının tedariği hakkında sözleşmeye ulaşıldığını ve 50 milyon doz için anlaşılmasına rağmen 25 milyon dozun teslim edilmediğini duyurmuştu.  

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR