BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Cinayette kamu-özel işbirliği

Son madenciye kazadan 38 gün sonra ulaşılabildiği Ermenek’teki su baskınıyla ilgili bilirkişi raporuna göre, işletmenin sahibi, madeni işleten şirket sahibi, Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve hatta denetmenlerin de asli kusurlu olduğu belirtildi.

MEMURLAR -  38 gün sonra: Ermenek’te kömür ocağında geçen yıl 28 Ekim’de meydana gelen su baskını nedeniyle 18 işçi mahsur kalmış, 38 gün sonra işçilerin cansız bedenine ulaşılmıştı. Olayla ilgili Uyar, Özbey, maden sahasının ruhsat sahibi şirketin şube müdürü Mehmet Zeybek ve maden mühendisleri Ali Kurt ile Yavuz Özsoy tutuklanmıştı. Özsoy ile Zeybek’in, 5 Şubat’ta tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti.

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen su baskını sonrası 18 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, çalışanların bir kamu-özel ortak cinayetine kurban gittiğini ortaya koydu. Raporda, Ermenek Cenne Linyit İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Mesul Müdürü Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibi ve Mesul Müdürü Saffet Uyar ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) denetmenler nezdinde “asli kusurlu” görüldü.

Raporda, “asli” ve “tali” kusurlular da ayrıntılı şekilde belirtildi. Raporda özetle şu bilgilere yer verildi: 

* Eski imalat haritalarını firmanın arşivinde muhafaza etmeyen, yeni anlaşmayı Has Şekerler Madencilik ile yaparken eski haritaları vermeyen Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Mesul Müdürü Abdullah Özbey, yasal olarak sondaj makinesi satın alması veya kiralaması gerektiği halde yapmadı.

* Ruhsat sahibi şirket olarak arşivinden kaybolmuş olsa bile MİGEM’den eski haritaları isteyip ilgili şirkete teslim etmedi.

* Anlaşmayı yaparken eski haritaları ilgili yerlerden istemeyen Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibi ve Mesul Müdürü Saffet Uyar da kontrol sondaj makinesi bulundurmadı. Söz konusu nedenlerden dolayı adı geçen kişi ve kuruluşlar asli kusurlu.

Denetmenler de asli kusurlu

2009’da kazanın olduğu ana kadar gelen bütün heyetler, şantiye duvarında asılı imalat haritasında eski imalatların olmadığını görmediler, ilgilenmediler veya eski imalat haritalarının temini konusunda hiçbir tasarrufta bulunmadılar.

* Kapatılan madenin 05.09.2014’te yeniden açılmasına izin veren MİGEM, firmanın sondaj makinesi temin etmemiş olmasına rağmen “eksiklikler giderildi” diyerek 21.08.2014’te olumlu raporu verdi.

* Rödovans anlaşması imzalandığı tarihte Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Mesul Müdürü olan Hüseyin Hüsnü Özbey, teknik nezaretçi maden mühendisi Ali Kurt da “tali kusurlu” sayıldı.

Baraj gibi patladı

* 2010’dan beri üretimin yapıldığı maden ocağında artı 962 kotundan, kazanın olduğu artı 815 kotuna kadar kontrol sondajı yapılmadan ilerlendi.

* Mühendislerin ellerinde eski imalat haritaları ve kontrol sondaj imkânları olmadığı için eski galeriye tehlikeli şekilde fazla yaklaşıldı.

* Zaman içinde basınç eşik değerini aşarak zayıflayan topuk galerinin sol tarafından yıkıldı ve tıpkı “baraj duvarının yıkılması gibi” su patlayarak maden galerisinin içine dolması sonucu kaza meydana geldi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR