BIST 10.217
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.465,01
GÜNCEL

Çift maaş alan kadınlara af geliyor.

Tarihi barışın kapsamı genişledi. Çok sayıda dul kadına, hem ölen eşten hem de babadan maaş aldığı için gelen 10-15 bin liralık cezalar da yapılandırılacak. Hacizler duracak

MEMURLAR- Hükümet, yaklaşık 10 milyon vatandaşa barış fırsatı veren yapılandırma paketinin kapsamını genişletti.

Hem ölen eşten hem babadan maaş aldığı için binlerce liralık ceza ödemek durumunda kalanlar ve odaborsalara borcu olan esnafın da borcu yapılandırma kapsamına alındı. Yeni düzenlemeler şöyle:

EMEKLİLER DE YARARLANIR
65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki kanuna eklenen geçici madde ile, yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizlerin tahsilinden vazgeçiliyor. Daha önce yapılan tahsilatlar ise iade edilmeyecek. Bu düzenlemeden yaklaşık 36 milyon lira borcu olan aralarında emeklilerin de olduğu 38 bin kişi yararlanacak.

ANLAŞMALI BOŞANANA DA AF
Tarihi barış eşi ölen kadınların da yüzünü güldürdü. Çok sayıda dul kadın iki maaş üzerinden sosyal destek aldığı için 10-15 bin liralık cezayla karşı karşıya kaldı. Bu yüklü cezayı ödeyemediği için evine haciz giden binlerce dul kadın da tarihi barıştan yararlanabilecek. Hacizler durdurulurken, gecikme zammı ve faizleri silinecek. Yapılandırmadan boşandığı halde eski kocasıyla yaşamaya devam ederek usulsüz maaş alanlar da yararlanabilecek.

Yükseköğretim kurumları tıp fakültelerinin borçlarının ödenmesi amacıyla, döner sermaye hesabına kaynak aktarılacak.

Aile sağlık merkezlerine, acil başvuran hastalara hizmet vermek üzere, aile hekimleri, aile sağlığı elemanları ve gerektiğinde Sağlık Bakanlığı personeline nöbet verilebilecek. 

Karasal sayısal yayın lisanslarının, yürütmenin durdurulması kararlarından dolayı belirlenen süreçte verilememesi nedeniyle, sıralama ihalesinin iki yıl için yapılması zorunluluğu kaldırılıyor. 

TAŞERON İŞÇİYE DE TOPLU SÖZLEŞME
Yüzde 3 işkolu barajı; Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi işçi konfederasyonlarına üye işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak. Böylece 40'ın üzerinde sendika kapanmaktan kurtulacak. Alt işveren işçilerinin örgütlenmesi halinde, işçi sendikası ile kamu işveren sendikası arasında toplu sözleşme yapılabilecek. Türkfirmalarının çalışmak için yurt dışına götürdüğü işçilerin sayısının artırılması için, bu işçilere ödenen prim üst sınırı asgari ücretin 6.5 katından 3 katına indiriliyor. Böylece yurt dışında daha fazla Türk işçisi çalıştırılabilecek. 

EMEKLİNİN BORCU SİLİNİYOR
Meclis maratonu süren torba tasarı, emeklilerin de yüzünü güldürdü. Tasarı ile çalışan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları da yapılandırılacak. Böylece emekliyken ek gelir olsun diye küçük bir dükkan işletenler, birikmiş Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarını taksitle ödeme imkanına kavuşacak. Tarihi yapılandırma paketi, odalara borcu olan esnafı da kapsıyor. Tasarıya göre; oda ve borsa üyelerinin oda ve borsalara; esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları odalara olan borçları da yapılandırılacak.  

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR