BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.466,98
GÜNCEL

Cezaevi kapasitesi artırılıyor

Adalet Bakanlığı 2017’nin sonuna kadar 64 yeni cezaeviyle kapasiteyi 255 bine yükselteçek. CİSST derneği ise ‘Bir suç patlaması mı bekleniyor’ diye sordu.

MEMURLAR- Adalet Bakanlığı, 2017 yılının sonuna kadar inşaatı tamamlanacak 64 yeni cezaevi kampusüyle cezaevi kapasitesini 3 yıl içinde neredeyse 2 kat artıracak. Yapılacak yeni kampüslerle 148 bin 200 kişi olan kapasite 255 bine ulaşacak. Bakanlığa suçlu sayısının 3 yıl içinde neden 2 katına çıkacağıkapasitesiniını belirten Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Yönetim Kurulu üyesi Zafer Kıraç, "Devletin elinde hangi suçlarda patlama olacağına dair bir bilgi olmalı. Böylesine bir suç patlaması bizi nereye götürür?" dedi.

Türkiye'deki cezaevi kapasitesinin artırılmasına yönelik planlamayı CİSST'in Adalet Bakanlığı'ndan aldığı yanıtlar ortaya çıkardı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün derneğe verdiği bilgiye göre 2017 yılı sonuna kadar, Türkiye genelinde 64 adet kampus cezaevi hizmete girecek. Yeni cezaevleriyle şu an 148 bin 200 olan ceza infaz kurumlarının toplam kapasitesi 255 bin 715'e çıkacak.

Bakanlığın hazırladığı 5 yıllık yatırım programı çerçevesinde, 2017 yılı sonuna kadar her biri 492 kişi kapasiteli, toplam 14 adet Yüksek Güvenlikli cezaevi yapılacak. Silivri ve Van'daki kampusler bu yılın sonuna kadar hizmete girecek. 2015 yılının sonunda ise Diyarbakır'da ve Elazığ'da 2'şer cezaevi kampusü daha açılacak. Çorlu, Malatya, Erzurum, Bursa, Siverek ve Antalya da diğer cezaevi kampüsü yapılacak iller. Ayrıca Bakırköy ve Metris cezaevleri de Silivri cezaevi'nin yanına yapılacak kampüse taşınacak.

'Almanya örneği'

Yeni kampusler için ödeneğin ayrıldığını ve ihalelerin yapılarak inşaatların başladığını belirten Kıraç, bu cezaevlerinin hangi amaçla yapıldığını merak ettiklerini söyledi. "Buralar dolmayacaksa, bu bir ölü yatırım. Dolacaksa da kimlerle dolacak? Böylesine bir suç patlaması bizi nereye götürür? Devletin elinde hangi suçlarda artış olacağına dair bilgi olması lazım. Biz tüm bunları bakanlığa sorduk ama cevap alamadık" diyen Kıraç, örnek alınmasını istediği Almanya'daki ceza infaz sistemi hakkında da şunları söyledi; "2006 yılında cezaevinde 67 bin kişi vardı bugün ise 148 bin. Aynı tarihlerde de Almanya'da 80 bin kişi vardı, bugün ise 55 bin. Almanya'nın 2020 hedefi tutsak sayısını 50 bin'e düşürmek. Türkiye'nin ise hedefi 285 bin. Almanya denetimli serbestliğe, rehabilitasyona para ayırıyor. Şiddete bulaşmayanı içeri almıyor, eline kan bulaşmamış insanı cezaevine koymamaya çalışıyor."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR