BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.464,56
GÜNCEL

Cepte taksite çözüm üstüne çözüm buldular!

Taksit yasağına yönelik tepkiler sürüyor. Bazı teknoloji mağazalarında ürünlerde hülle yapılarak televizyon satışı gösterilerek cep telefonlarını taksitle almak mümkün olabiliyor.

MEMURLAR- Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, BDDK'nın taksitlere sınırlama getirmesinin birçok sektörü ve işletmeleri olumsuz etkilediğini belirterek şimdiden farklı yöntemlere başvurulduğunu söyledi. Bu uygulamanın insanları hileye zorladığını söyleyen Nurettin Özgenç, 'Bazı esnaflar ticaretini sürdürebilmek ve müşterilerini teknolojik marketlere kaptırmamak için komşu esnafa bir miktar komisyon ödeyerek onun POS'unu kullanmak zorunda kalıyor. Bazı teknoloji mağazalarında ise ürünlerde hülle yapılarak televizyon satışı gösterilerek cep telefonlarını taksitle almak mümkün' dedi.

HÜLLE YAPMAK ZORUNDA KALIYOR

Daha şimdiden bazıları kılıfına uydurup hediye çekini veya televizyonların 9 taksitle satışa çıkarıldığını, çıkışta kasada cep telefonuyla değiştirildiğini ifade eden Özgenç, 'Ayrıca kılıfı da yanında hediye veriyor' dedi. Hile yapılarak televizyon veya mobilya alınmış gibi gösterilip cep telefonu alınmasında kamu zararının söz konusu olmadığını belirten Nurettin Özgenç, şunları kaydetti:

DEVLET VERGİ KAYBINA UĞRAMIYOR

'Devlet herhangi bir vergi kaybına uğramıyor ama esnaf mecburen hülle yapmak zorunda bırakılıyor. Bilin ki, büyük sermayenin ve gücü olanın gemisini yürüttüğü bu sistemde küçük esnafın hakkı göz göre göre gasp ediliyor. Bu yolun ne hane halkları borçluluğunun daha sağlıklı gelişmesine ne de Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği yakalamasına bir katkısı olacaktır. Çünkü vatandaş devlet eliyle tüketime alıştırıldı şimdi ise sadece iki sektöre yasaklama getirilerek kısıtlamaya gidiliyor. Gerçekten adil iseniz ve hedefiniz gerçekten Türkiye ekonomisini kalkındırmak ise lütfen durdurun artık bu uygulamayı.'

BU YÖNTEMLE TASARRUF OLMAZ

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; kredi kartıyla yapılan satışlarda cep telefonlarına getirilen taksit yasağını aşmanın formüllerinin hızla arttığını dile getiren Nurettin Özgenç, 'Hem BDDK'ya hem de Hükümete seslenerek bir de ekleme yapıyorum. Kuyum ve sizin tabirinizle telekomünikasyon dediğiniz halk arasında cep telefonu satışı olarak algılanan GSM sektöründe takside yasak getirerek tasarruf edilmesini düşünmek ne kadar gerçekçi bir yaklaşımdır' şeklinde konuştu.

VERESİYE DÖNEMİ BİTTİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, ülke genelinde veresiye döneminin bittiğini bunun yerine kredi kartlarının kullanıldığını aktardı. Taksit sayesinde insanların ihtiyaçlarını uzun vadede giderebildiğini belirten Palandöken, 'Kredi kartı, artık son çare oldu çünkü veresiye defterinin yerini almıştı. Bu sınırlama, en başında yapılmalıydı. Bankalar, stant kurup kart dağıtmamalıydı' dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR