BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Cep telefonlarını dinletmeyen yandı!

GSM ve sabit telefon şirketleri, internet servis sağlayıcıları başta olmak üzere tüm elektronik haberleşme şirketleri dinleme ve izleme amacıyla devlete destek verecek.

MEMURLAR- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), haberleşme şirketlerine uygulanacak idari yaptırım ve cezalara ilişkin kapsamlı bir yönetmelik yayınladı. Farklı alanlar için daha önce çıkarılan düzenlemeleri bir araya toplayan yönetmelik, son dönemde gündeme gelen kamu güvenlik ve istihbarat amaçlı dinleme, teknik takip ve internet izlemelerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

DESTEKLEMEYENE CEZA

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, GSM operatörleri, sabit telefon şirketleri, internet servis sağlayıcıları ile uydu ve kablo TV yayını hizmeti verenler başta olmak üzere elektronik haberleşme işletmecisi olan tüm şirketlere, dinleme ve izleme konusunda altyapı desteği sunma zorunluluğu getiriyor. Yönetmelik, dinleme ve takibe altyapı ve teknik destek sağlamayan işletmelere ise ağır mali cezaların verilmesini öngörüyor.

SATIŞLARIN YÜZDE 3'Ü

Yönetmeliğe göre, her türlü elektronik haberleşme şirketleri, kamu güvenlik ve istihbarat kurumları ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) özel yasalarla kendilerine verilen görevleri yerine getirmelerine imkan sağlayacak tedbirleri alacak. Bu kapsamda işletmeler, mevzuat uyarınca teknik altyapıyı, BTK tarafından belirlenecek süre ve şartlar içerisinde ve tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak ve bu alandaki güncellemeleri BTK tarafından verilen süre içerisinde yapacak. Bu görevlerini yerine getirmeyen işletmelere bir önceki takvim yılına ait net satışlarının yüzde 3'üne kadar idari para cezası uygulanacak.

DİNLEME VE KAYDA ALMA

Ayrıca iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine yönelik olarak TİB'e verilen görevlerin yerine getirilmesine imkan sağlayacak kanun ve diğer düzenlemelerle getirilen yükümlülüklere uymayan işletmelere de yine net satışlarının yüzde 3'ü oranında idari para cezası kesilecek.

SİSTEMLER ÇALIŞIR VAZİYETTE OLACAK!

TİB'e verilen görevlerin yerine getirilmesine imkan sağlayacak sistemleri kurmadan faaliyete başlayan, altyapı dahil olmak üzere sistemlerini uygun hale getirmeyen, sistemleri çalışır vaziyette tutulması için gerekli donanım, yazılım, bakım, onarım, teknik destek gibi gerekli tedbiri almayan, bunları etkileyen donanım, yazılım, altyapı ve şebekeye ilişkin çalışmaları ve değişiklikleri BTK onayını alarak yapmayan, bu alandaki güncellemeleri yerine getirmeyen işletmelere de yüzde 3'lük ceza uygulanacak.

BTK YÖNETMELİĞİ BU HİZMETLERİ KAPSIYOR

GSM operatörleri, hava taşıtlarında GSM mobil telefon hizmeti veren şirketler, internet servis sağlayıcıları, sabit telefon, kablolu yayın, uydu ve kablo TV, sanal mobil şebeke, uydu haberleşme, ortak kullanımlı telsiz ve uydu platform hizmeti veren tüm şirketler yönetmelik kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmek zorunda olacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR