BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.513,90
İŞÇİ

Çalışma meclisi sonuç bildirgesinde sorunlar bitmiyor!

Yıllar sonra toplanan Çalışma Meclisi'nin sonuç bildirgesinden, "görüş ayrılığı ve ciddi güven sorunu" ortaya çıktı.

Bugün gazetesinin haberine göre; yol haritası için önce teknik çalışma, sonra taraflar arası uzlaşma, sonunda kamuoyuna bilgi verme önerisi yapıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Başbakan Erdoğan'ın açılışını yaptığı "10. Çalışma Meclisi Toplantısı'nın sonuç bildirgesine "güven sorunu" damgasını vurdu.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI ÇOK

BUGÜN'ün ulaştığı sonuç bildirgesine göre kıdem tazminatı, alt işverenlik (taşeron işçilik) ve özel istihdam büroları konusunda taraflar arasındaki ciddi görüş ayrılıkları giderilemedi. Mevcut kıdem tazminatı uygulamasının çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulanan bildirgede, "Bu sorunların sosyal tarafların ortak katılımıyla çözülmesi sosyal barış açısından ivedilik arz etmektedir.

SİSTEM İÇİ BİLE ZORDA

Ancak, sosyal taraflar arasında ciddi bir güven sorunu ve görüş ayrılığı yaşandığı görülmektedir ve bu durumun öncelikle giderilmesi zorunluluk taşımaktadır" tespitine yer verildi Sonuç bildirgesinin tespitler bölümünde, "Mevcut sistemde, çeşitli yasalardan kaynaklanan düzenlemeler nedeniyle işçilerin kıdem tazminatı kapsamının dışında bırakıldığı, sistem içinde kalanların bile tazminata her koşulda ulaşamadığı, bunun da sosyal devlet ve eşitlik düşüncesinde sıkıntıya yol açtığı görülmektedir" denilirken, öneriler şöyle sıralandı:

ÖNCE TAŞERON İŞÇİLER

"Kıdemde yaşanan sorunların çözümü için düzenlemeye gidilmesi zorunluluk arz etmektedir. Çözümün görünüm şekli ve içeriği sosyal taraflar ve ilgili devlet merciine ait olmak kaydıyla bilhassa altişveren işçileri ile diğer mağdur işçi gruplarının eşitlik temelinde, hak kaybına uğramaları önlenmelidir. Diğer ülke örnekleri dikkatle taranmalı."

ALTİŞVERENLER VE ÖZEL BÜROLARDA UYUM YOK

Yine sonuç bildirgesinde, görüşülen altişverenlik ve özel istihdam büroları konusunda da taraf-lar arasında görüş birliğine varılamadığı tespiti yapıldı. Bildirgede, taşeron işçilerin örgütlenme konusundaki sorunlarının giderilmesi, özel istihdam bürosu açacaklarda da vergi ve prim geç-mişi temiz olma şartının aranması önerileri yer aldı.

YOL HARİTASI GEREKLİ

Çözüm için tarafların mutlaka bir araya gelmesi istenen bildirgede, "Çalışmalarda hem sosyal tarafların, hem devletin konunun uzmanlarıyla, sorunu önce kendi içlerinde değerlendirip, so-mut çözüm önerileri oluşturması gerekmektedir. Tüm sosyal tarafların ve devletin katılımıyla hazırlanan düzenlemeler kamuoyuna deklare edilmeli, görüş alınmalıdır" önerisi resmi kayıtlara alındı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR