BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

Çalışma Bakanı'ndan flaş taşeron açıklaması

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 770 bin taşeron işçisinin tümünün kadroya alınması durumunda yarısının işsiz kalacağını söyledi. Taşeron sorununu çözdüklerini söyleyen Çelik, "Asıl işte çalışanlar taşerondan alınmayacak" dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Habertürk televizyonunda önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'de taşeron işçi sorununu ortadan kaldırdıklarını söyleyen Çelik, 770 bin taşeron işçisinin tümünü kadroya alma vaadini eleştirerer, "Kamuda çalışan 770 bin taşeron işçisini kadroya alacağım derseniz, en az yarısı işsiz kalacak demektir" dedi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Habertürk televizyonunda Yavuz Semerci'nin sorularını yanıtladı. Muhalefetin asgari ücret vaadlerine tepki gösteren Çelik, Türkiye'nin AB ülkeleri içinde 8 ülkeden daha yüksek bir asgari ücret uygulandığını söyledi.

Bakan Çelik'in açıklamaları şöyle:

Taşeronları kamu çalışanları haline getirdiğimizde devlete neden yük biniyor?

Ana muhaletet kaynak sorunu yok diyor ama öyle değil. Kamu ödüyor diyorlar, ama başka kaynak gösteremiyorlar. Kamuda çalışan 770 bin taşeron işçisini kadroya alacağım derseniz, en az yarısı işsiz kalacak demektir. Hem asgari ücreti 1500 liraya çıkaracaksanız, hem de tüm taşeronları işe alırsanız, maliyet doğar. Olmasın demiyorum, kaynağı bulmadan bunu veremezsiniz. Yazık, insanları böyle haksızca olmayan kaynaklarla ümitlendirmenin anlamı yok.

TAŞERON SORUNUNU ÇÖZDÜK

Biz taşeron konusunu çözdük. Dedik ki dünyanın her yerinde hizmet alımı var. Hangi alanlarda olacağını Bakanlar Kurulu açıklayacak. Ama hiçbir taşeron işçisini asıl işte çalıştırmayacaksınız. Şu anda çalıştırılıyor, yasa çıktı, artık bu bitti. Taşeron işçisi olarak alınıp da asıl işte çalışanları kadroya alacağız. Ama hizmet alımı yapılacak olan alanları kadroya almayacağız. Yemek sanayinde çok daha hijyenik yemekler varken, binanızın altında kuru fasülye pişirmenin anlamı yok. Hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağını sendikalarla çözeceğiz. Asıl işlerde çalışan taşeronların işini çözüyoruz, çözeceğiz.

TAŞERON İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATI ÖDENECEK

Bir de hizmet alımında çalışanların haklarını verme konusunda yasal düzenleme yaptık. Kıdem tazminatını vermiyorlardı, giriş çıkış yaptırıp kıdem tazminatından mahrum ediyorlardı. Şimdi taşeron işlerde çalışanların kıdem tazminatlarını ilgili kamu kuruluşu ödeyecek dedik.  İşçinin mağduriyet yaşamaması için düzenleme yaptık, en önemlisi toplu sözleşme hakkı getirdik. 3 yıllık sözleşme hakkını verdik. Asgari ücrete mahkumiyet de böylece ortadan kalkacak.

Biliyoruz ki çalışanların büyük bir kısmı tazminatlarını alamıyorlar. Dolayısıyla bu konuda bir fon oluşturulması vaadini çıkardınız. Neden?

Kıdem tazminatı fonuna Türkiye geçmek zorundadır. Bunu her yerde anlatıyorum. Çünkü bu sistemde işçi tazminatını alamıyor. Yüzde 85'i. Çok büyük bir rakam. Büyük ölçekli firmalarda, kamuda bu sorun yaşanmıyor. Ama diğer işletmelerde bu sorun var. Şimdi işveren diyor ki, ben her ay ödeyemiyorum diyor. Niye işçinin emeğinin karşılığı işverende emaneten duracak, işçinin kendi bireysel hesabında tazminatını yatıracağız. 15 yılın sonunda kendi hesabınızdan paranızı çekeceksiniz. Bir hak kaybı olmayacak. Bundan dolayı başbakan, cumhurbaşkanı ve diğer taraflarla biraraya geldik, işçi, işveren anlaşırsa bunu getireceğiz.

Türkiye'de sendikal örgütlenme yüzde 10 civarında.

Yasa ihtilal dönemi yasasıydı, yepyeni bir sendikal yasa çıkardık ve 880 bin olan sendikalı işçi sayısı 1 milyon 400'e çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çalışan işçiler bunlar. Bu rakam hızla artıyor.

İşsizlik Fonuyla ilgili biraz elinizi rahatlatan bir fon mu?

Ama bunların hepsi işçi için. Çalışan için oluşan bir fon, çalışanın mesleki eğitimi, işsizliği için kullanılıyor. 85 milyar lira. Bunun yüzde 30'unu İŞKUR kullanıyor. İşverenlerle üniversiteler 4 bin noktada iş bulma konusunda program geliştirdik. 2014 yılında 700 bin kişi işe yerleştirildi. İŞKUR Dünya Kamu İstihdamları Kurulu'nun başkanı oldu.

ADAM İŞ ARAMIYOR NE YAPAYIM?

Türkiye'de iş aramayanları işsiz olarak görmediklerini söyleyen Çelik, "Adam iş aramıyor, ne yapalım? Olmayan bir işsizliği söylemek yanlıştır. Bizim icat ettiğimiz bir rakam değil. 2 milyon 400 bin işsizimiz var.

8 milyon emekli 1000 liranın altında maaş alıyor diyorlar. Bu yalan, 1 milyon 392 bin kişi var sadece. 5 milyon 100 bin kişiye 100 lira zam yaptık. Bunların maaşları 1.100 liranın altındaydı. Şu anda kalan 1 milyon 392 bin kişi eski Bağ-Kur emeklileri. Bir anamuhalefet partisi bakanı bu rakamı 8 milyon kişi diyor. Vallahi yalan...

Kıdem tazminatı artmasın diye işçiler işten çıkarılıyor. Buna bir çözüm var mı?

10 milyon kişi işten çıkarıldı geçen yıl, tekrar işe alındı. Giriş çıkış ve suistimalin önüne geçmek için kıdem tazminatı fonunu devreye almamız lazım.

Çok tehlikeli işlerde belgesiz insan çalıştırılmayacak deniyor. Hala binalarda insanlar görüyoruz?

İskelede insanlar görüyoruz, bunun eğitimini alması yetmiyor, sınava girmesi gerekiyor. Sertifika almayan işçi bundan sonra çalışmayacak. Bu ölümlerin önüne geçmek için.


Yorumlar 31 Yorum
ÇOK OKUNANLAR