BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.502,40
MEMUR

Borcu olanlara müjde yüzde 25 indirim geliyor! İşte başvuru tarihi

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi yapılandırması Meclis'ten geçti. Vergi yapılandırmasıyla ilgili merak edilen bir çok konu var. Özellikle de Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezaları ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda detaylıca açıkladık. Motorlu Taşıtlar Vergisi ve öğrenim kredisi borçları, yapılandırma fırsatı ile daha az ödemeyle kapatılacak. Bunun için 31 Aralık'a kadar başvuruyu, 1 Şubat'ta sona erecek ilk taksit süresini kaçırmayın.

BORÇ ÖDEME DETAYLARI BELLİ OLDU

Borç ilk taksit süresi içinde kapatılırsa Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı, ilk 2 taksit süresi içinde kapatılırsa yüzde 50'si silinecek. Taksit seçilirse ana para ve Yİ-ÜFE tutarından oluşan borca belirlenen katsayılar eklenecek. 6 eşit taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı uygulanacak. Taksitler 2 ayda bir ödenecek. trafik cezası dahil idari para cezalarında peşin ödeme seçilirse borç aslından da yüzde 12.5 ya da yüzde 25 indirim yapılacak. İşte merak edilen soruların cevapları:

NASIL BAŞVURULACAK : VERGİ, öğrenim veya katkı kredisi, trafik cezaları da dahil idari para cezası borçları için başvurular internetten www.gib.gov.tr, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) adreslerinden ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile yapılıyor. Bu borçlarda ilk taksit ödeme süresi1 Şubat günü sona erecek. Ödemeler anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile de yapılabilecek.

NEREYE BAŞVURULACAK: Vergi, öğrenim veya katkı kredisi, idari para cezası borçları için başvurular internetten www.gib.gov.tr, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) adreslerinden ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile yapılıyor. SGK'ya borçlar için ise işverenler başvurularını e-Sigorta kanalıyla internetten yapabilecekleri gibi, elden ya da posta yoluyla bağlı oldukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne de yapabilecek. Genel Sağlık Sigortası borçları için ise başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak SGK tarafından yapılacak. Emlak vergisi ve su borçları için belediyelere başvurulacak.

NE ZAMAN ÖDENECEK: Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine, belediyelere, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları'na (YİKOB) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 1 Şubat'a, SGK'ya ödenecek tutarların ilk taksiti ise 1 Mart'a kadar ödenecek.

ÖDEME AKSATILIRSA: Yapılandırma imkanından faydalanabilmek için yapılandırılan borcun ilk 2 taksitinin süresinde ve tam ödenmesi şart. Eğer bir takvim yılında 2 taksit zamanında ödenmezse, borçluya bir şans daha verilecek. Borçlunun ödemediği 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilecek. Yapılandırma yapılan borcun taksitinin bir kısmı ödenmezse, ödenen tutar yapılandırma kapsamında kalacak. Kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR