BIST 9.926
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.444,41
SAĞLIK

Birçok hastalığa iyi geliyor koronavirüse kalkan oluyor!

Sağlıklı bir yaşamın başlangıcı için olmazsa olmaz anne sütü bebeklerin koronavirüsle mücadelesi için de vazgeçilmez. O halde gelin bakalım anne sütü neden önemli ve pandemi döneminde emzirirken nelere dikkat etmek gerekiyor.

Covid-19 pandemisi boyunca en sık karşılaşılan sorulardan biri de emziren annelerin enfekte olması durumunda ne yapması gerektiği... Sağlıklı bir yaşamın başlangıcı için olmazsa olmaz anne sütü bebeklerin koronavirüsle mücadelesi için de vazgeçilmez.

Dünya genelinde 33 milyondan fazla kişinin hastalanmasına, 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs vaka sayılarının yeniden artışa geçmesi hepimizi tekrar alarma geçirmiş durumda. Artık maske takmanın, mesafe ve hijyene dikkat etmenin önemini net biliyoruz ve bu kuralları uyguluyoruz. Bu temel önlemlere ek koronavirüsün yayılmasını azaltmak ve hastalıktan korunmak için önemli konulardan biri de bağışıklığı güçlü tutmak. Bağışıklık ile direkt ilişkili, eşi benzeri olmayan besin ise anne sütü. Koronavirüs sürecinde bebeklerinin sağlığı için annelerin kendi sağlık ve hijyenlerine dikkat etmesi, maske takarak temiz, uygun bir ortamda bebeklerini emzirmeye devam etmeleri gerekiyor.

BAĞIŞIKLIĞA EN BÜYÜK DESTEK

Doğumdan itibaren aldığımız ilk ve en değerli besin olan anne sütü vücut için gerekli olan besin bileşenlerini içerir. Çeşitli enzimler, enzim inhibitörleri, immünoglobülinler, büyüme hormonları, büyüme faktörleri, antibakteriyel ajanlar gibi protein ve peptid yapılı öğeler ile yağ asitleri, vitamin ve minerallerden zengin içeriği yanında laktoferrin, lizozim, immünoglobülinler gibi bağışıklığı güçlendirici bileşenleri de yapısında bulundurur. Bu nedenle anne sütü viral enfeksiyonlardan koruyucu etki oluşturur.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; anne ve çocuğun sağlığını korumak amacıyla doğumdan sonraki ilk bir saat içinde başlayacak şekilde altı ay boyunca çocukların sadece anne sütü ile beslenmesi öneriliyor. Altı ay sonunda uygun tamamlayıcı beslenmeye geçilmesi ile beraber de çocuklar iki yaşına kadar emzirilmeye devam ettirilmelidir. Anne sütü ile beslenmek bebeğin ileriki yaşlarda sağlıklı bir yaşam sürmesinin temellerini atmak demektir. Yeni doğan beslenmesinde anne sütünün bebek sağlığı için birçok yararı bulunur. Anne sütü bebeğin organlarını gelişimini sağlamakta, bebeğin ileride yakalanabileceği birçok hastalığa karşı bebeği korumaktadır. Yeterli anne sütü alan bebeklerde doygunluk hissi daha gelişir, obezite ve ilişkili kronik hastalıklara yakalanma riski daha düşük olur.