BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.414,96
GÜNCEL

Binali Yıldırım müjdeyi verdi 14 kente hızlı tren geliyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, " Türkiye havacılıkta destan yazdı. Avrupa yüzde 5 büyürken Türkiye üst üste yüzde 15 büyüdü" dedi.

Türkiye'nin 13 yılına bakıldığı zaman ulaştırmada gelinen noktayı konuşmacıların anlattığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin milli geliri içerisinde istihdam bakımından ve büyüme bakımından ulaşımın, iletişimin büyük bir katkısı olduğunu kaydetti.

AK Parti iktidarında hazırlanan 14 bütçenin 12'sinde bizzat bütçe görüşmelerini gerçekleştirdiğini belirten Yıldırım, bu görüşmelerde ciddi katkılar ve eleştiriler gördüklerini ifade etti.Bakanlığın görev alanlarını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

ULAŞIM VE İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ!

Ulaşım bize hayatın her alanında lazım diyen Bakan Yıldırım "Bir benzetme yaparsak yanlış olmaz. Ulaşım ve iletişim olmazsa dünyada insanların yarısı açlıktan ölür, diğer yarısı da soğuktan ölür. Çünkü ulaşım hayatın her anında bize lazım. Bu bakanlığın bir önemli özelliği var. Vatandaş sabah yola girdiği zaman gideceği yerde eğer trafik tıkanır, uçağı kaçırırsa bize bir selam gönderir. Telefonu çekmiyorsa bizi hatırlar. Vatandaş ile sürekli haşır neşir olan bir bakanlıkta bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

14 İLE HIZLI TREN GELİYOR

Yüzde 55 nüfus yoğunluğunu bulan 14 ile hızlı tren müjdesi veren Bakan Yıldırım,  "Bilinen Truman Doktrini ve Marshall planları bizim sanayi hamlemizin gecikmesindeki en büyük etkenlerin başında gelmiştir ancak, demiryollarında yaşanan bu ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el atılmayan bütün hatları elden geçirdik. 13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu tamamen yeniledik. Sinyalde maalesef yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme seviyesinde yüzde 30'ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yine yüzde 35'in üzerine çıktık. Böylece bir yandan demir yollarında mevcut altyapıyı yenilerken diğer yandan da Türkiye'nin, milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni Türkiye'ye getirdik. Türkiye hızlı trende dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı ülkedir. İngiltere'de hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var. Amerika'da hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var çünkü milletimiz hızlı treni çok sevdi. Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız" dedi.

MİLLİ TREN PROJE ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Projelerin saymakla bitmeyeceğini dile getiren Yıldırım, demiryolu sanayisini geliştirmek için adımlar attıklarını söyledi. Milli tren projesi çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yıldırım, "Milli metro tramvay setlerinin tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK'la birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz, artık bağlantı elemanlarımızı kendimiz yapıyoruz, artık birçok parçayı kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere'ye, Amerika'ya, Pakistan'a, Irak'a, dünyanın birçok yerine ihraç eder hale geldik" dedi.

TÜRKİYE HAVACILIKTA YÜZDE 15 BÜYÜDÜ

Havacılıkta Türkiye'nin destan yazdığını anlatan Yıldırım, dünyada havacılığın yüzde 5 büyüdüğünü, Türkiye'nin ise üst üstü yüzde 15 büyüdüğünü kaydetti.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR