BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Beni Türk eğitimi yetiştirdi!

Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye’de aldığı eğitim sayesinde ödül kazandığını söyledi.

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Nobel ödül töreninin ardından eşi Gwen Sancar ile Türkiye’ye gelen Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yaptığı DNA araştırmasıyla 2016 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Sancar, ödülü Türkiye’de aldığı eğitim sayesinde kazandığını anlattı. Sancar, “Cumhuriyet Türkiye’nin her yerine okullar açtı, bize özgüven verdi. Çok idealist öğretmenlerim vardı. Ben ABD’lilerden daha ileri eğitim aldım. Mardin olsun Savur olsun, büyüdüğüm yıllarda çok güzel eğitim vardı. İlkokuldan liseye kadar memleketime minnettarım. Ben buradayken Doğu’da kızların yüzde 90’ı okula gitmezdi. Şimdi yüzde 95’i okula gidiyor” dedi.

TÜRK ÇOCUKLARI NOBEL ÖDÜLÜ ALIR

Türk milletinin bilim insanına önem verdiğini söyleyen Prof. Aziz Sancar, “Mardin Savur’dan gelen çocuk Nobel alıyorsa, ‘İzmir’den, İstanbul’dan çocuklar da alabilir’ deniyor. Biz 80 milyonluk memleketiz, Japonya’nın kaç bilim ödülü var. Neden Aziz Sancar ilk Nobel alan olsun. Yurt dışında Nobel alacak çok araştırmacılar var. Tanıdıklarım da çok başarılılar. Onlardan da bir şey bekliyorum. Biz de bilim yapalım, çocuklar bilim yapabilirler” diye konuştu.


SİMİT VE İNCİRİ ÇOK ÖZLÜYORUM 

ABD’lilerin yüzde 90’ının Türkiye’yi tanımadığını belirten Aziz Sancar, “Midnight Express vardı. ABD’liler onlarla büyüdü. Kendimizi onlara tanıtmak çok önemli. Eşim bunları öğrendi, benden daha çok Türkleri savunuyor. ‘Bu millete haksızlık ediliyor’ diyor” şeklinde konuştu. Sancar, Ankara’nın simidi ile İzmir’in incirini çok özlediğini kaydetti.

KANSERDE YENİ ÇALIŞMA GELEBİLİR  

Kendisine sık sık kanseri ne zaman tedavi edeceğinin sorulduğunu ifade eden Aziz Sancar, “Kanserde yeni çalışmalara geçilebilir. Sigaradan olmayan kanserler var, onlar da DNA tahribinden kaynaklanıyor. Onları önleme yöntemleri geliştirebiliriz” ifadesini kullandı. Bir kez daha sigara içmeyin çağrısında bulunan Sancar, bazı kanser ilaçlarının DNA’yı tahrip edip öldürdüğünü belirtti ve “Biz tedaviyi daha hassas yapmaya çalışıyoruz. Yeni çalışmada insan DNA genomunu çıkarıyoruz. Her onarımın nasıl yapıldığını o yöntemle görebiliyoruz” dedi.

TÜRK ÖĞRENCİLERİ DAVET EDECEĞİM  

Türkiye’ye dönmesinin mümkün olmadığını belirten Aziz Sancar, bu duruma da şöyle açıklık getirdi: 69 yaşındayım. Türkiye’de ekip kurup yüksek seviyede araştırma yapmak 10 yıl alır. 79 yaşında zor olur. O bakımdan Türkiye’ye gelmeyi düşünmüyorum. Türk öğrenci davet edeceğim. Türkiye’ye borcumu da böylece ödemeye çalışacağım.



Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR