Becayiş memurların yasal hakkıdır
Becayiş ile ilgili önceki yazımızda devlet memurlarının becayiş hakkının ne olduğunu tanımlamış ve becayişe başvurunun şartlarını açıklamıştık.

Becayiş memurların yasal haklarından biri. Bu yasal hakkı kullanabimek için şartlarını bilmek gerekiyor. Becayiş ile ilgili önceki yazımızda devlet memurlarının becayiş hakkının ne olduğunu tanımlamış ve becayişe başvurunun şartlarını açıklamıştık. Birçok devlet memurunu yakından ilgilendiren bu konuya bugün kaldığımız yerden devam edelim.
Becayişe Nasıl Başvurulur?
İki memur karşılıklı olarak yer değiştirmek konusunda anlaşmış ve uygun şartlar varsa her zaman becayişe başvurulabilirler. 657 sayılı Kanunda becayiş bir dönem öngörülmemiştir. Öte yandan Kurumlar becayiş konusunda kendi personel yönetmeliklerinde dönem düzenlemesi yapmış olabilmektedir. Örneğin Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde Bakanlık kadrolarına ilk defa sınav sonunda veya kur’a ile aynı unvan ve branşta kadrolara atanan personelin sınav ve kur’a sonuçlarının ilanından itibaren 5 gün içinde müracaatları şartı konularak becayiş için özel bir süre sınırlaması getirilmiştir.
Bu konuda hangi kurumda çalışıyorsanız o kurumun teşkilat kanunu ve personel yönetmeliğini okumakta fayda vardır.
Becayiş yapmak isteyen devlet memurları karşılıklı olarak çalıştıkları birimlere dilekçe verirler. Bu dilekçeler çalışılan Kurumun atamaya yetkili amirliğine gönderilir. Çoğu zaman bu birim merkez teşkilatı, Ankara’dır.
Becayişte Kamu Yararı Vardır
Becayiş ancak atamaya yetkili amirin onayı ile tekemmül eder. Atamaya yetkili amir uygun görmez ve onay verilmezse gerçekleşmez. Ancak verilmemesi için bir gerekçe yoktur, ilgili birimin personel sayıları değişmemektedir. Her iki personel de ayni sınıf ve unvanda olduğundan ilgili birimlerde tecrübe eksilmesi de yaşanmaz.
Esasen idarenin yaptığı tüm eylem ve işlemlerde kamu yararı olmalıdır. Becayişte kamu zararı bulunmadığı gibi personel memnuniyetinin artmasından ötürü kamu yararı bulunmaktadır. Yargı kararlarında da becayiş talebinin reddinde kamu yararı olup olmadığının göze alındığı görülmektedir. Bu yüzden becayiş taleplerinin hemen tümüne tüm devlet kurum ve kuruluşlarında hiçbir sıkıntı olmadan onay verilmektedir.
Zorunlu hizmete tabi olan bir kadroda çalışıyorsanız becayiş istediğiniz ilin zorunlu hizmet bölgeniz kapsamında bir il olması genel uygulamadır.
Becayiş İsteyenlerin Derece Kademesi Ayni mi Olmalıdır?
Çoğu kamu kurumunun personel, atama ve yer değiştirme ile ilgili bir yönetmeliği vardır. Söz konusu yönetmelik hükümleri, o kurumda çalışan personel için becayiş ile ilgili özel şartlar ve hükümler getirmiş olabilmektedir. Bazense bu hükümler kuruluş kanunda düzenlenmiş olabilmektedir. Yine örneğin Sağlık Bakanlığı’nda olduğu gibi sözleşmeli personelin becayiş hakkı ile ilgili hususlar kurumların kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinde düzenlenmiş olabilmektedir.
Bir başka örnek olarak, 27.06.2012 tarih ve 28336 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ni ele alalım. Bu yönetmelikte becayiş ile ilgili hükümler; “Birimler vasıtasıyla müracaat edilmesi kaydıyla, aynı sınıf ve eşdeğer unvanda karşılıklı yer değiştirme talepleri talep tarihini takip eden yedi iş günü içinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına intikal ettirilir. Yer değiştirme taleplerinin uygun görülmesi halinde karşılıklı olarak yer değiştirmek suretiyle atamaları yapılabilir. Karşılıklı yer değiştirme suretiyle ataması yapılan personelden birinin görevinden ayrılması halinde vazgeçme talepleri dikkate alınmaz.” denilerek düzenlenmiştir.
Bu hükümler her Kurumda değişmektedir. Kurumlar becayiş yapan personelin çoğu zaman “hizmet süreleri yakın” yada “derece-kademeleri” “ayni” yada “yakın” olmasını istemektedir. Burada amaç karşılıklı yer değiştirilen birimlerde deneyimli personel kaybını önlemektir.
Yine Kurumlar becayiş taleplerinin değerlendirilmesi için farklı süreler ve talep için özel kısıtlamalar belirlemiş olabilmektedir. Her memurun kendi kurumunun bu yönetmeliğini ayrıntılı okuması faydalıdır.
Becayiş Kabul Edilirse Ne Zaman Göreve Başlanır?
Verdiğiniz becayiş dilekçesine istinaden atamaya yetkili amir yer değiştirmenizi onaylarsa size ve yer değiştirdiğiniz memur arkadaşınıza yer değiştirme suretiyle atama onay emirleri gelecektir. Atama emrinden sonra görevinizden ayrılışınız, çalıştığınız birimin amirinin inisiyatifindedir. Alacağınız ayrılış yazısı ile birlikte fiilen ayrıldığınız günden itibaren aynen başka bir ile atamanızda olduğu gibi yol süresi hariç 15 günlük süreniz vardır. 15 gün içerisinde gidip diğer görev yerinizde başlamak zorundasınız. Başlamazsanız 657 sayılı Kanuna göre devlet memurluğundan çekilmiş sayılırsınız.
On beş günlük mehil süresi içerisinde de maaş alırsınız; aynen aylıklı izinli olma hali gibidir.
Memurların çalışma şartlarının düzenlenmesi açısından sık sık kullanılan bir hak olan becayiş; çalışanın memnuniyetini arttırdığı gibi iş verimini de yükselten önemli bir uygulamadır.
Sorun Söyleyelim:
Okurumuz Emrah ERŞAHİN soruyor: “Ben Dokuz Eylül Üniversitesi’nde özürlü hizmetli kadrosunda calışmaktayım. Çukurova Üniversitesi’ne becayiş yapabilir miyim? Becayiş yapmak için özürlü kadrosunda birini bulmam şart mı?”
Sayın okurumuz, becayiş ancak ayni kamu kurumunun farklı yerlerindeki memurları arasında yapılabilir. Üniversitelerin her biri farklı farklı kamu kurumlarıdır. 657 sayılı Kanuna göre bir üniversiteden diğerine becayiş yapabilmeniz mümkün değildir.
Bir üniversitede çalışan memur ayni üniversitenin farklı illerdeki kampüslerinde çalışan başka bir memur ile diğer şartları da taşıması halinde becayiş yapabilecektir.
Çukurova Üniversitesi'ndeki kadroya ise Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) puanınız ile tercih yaparak atanabilirsiniz. Yerleşmeniz durumunda muvafakat ile kurumlar arası naklen atanmanız mümkündür.
---
Sorularınız için:
Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.
Yazarın tüm yazıları için: