BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.436,65
YAZARLAR

Becayiş için asil memurluk şart mıdır?

Becayiş için asil memurluk şart mıdır?

Okurumuz Mustafa YENER soruyor: “Devlet memuruyum. Asaletim tasdik olunmadan becayiş hakkımı kullanabilir miyim?”

Sayın okurumuz, becayiş memurların karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmasıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre verilmiş olan bir hak olan becayiş için beş şart vardır: (1) Her iki kişinin de memur olması, (2) memurların ayni kurumda çalışıyor olması, (3) memurların başka başka yerlerde görev yapıyor olması, (4) memurların ayni himzet sınıfında olması, (5) atamaya yetkili amirin uygun görmesi.

Kanuna göre becayiş için asil memur olma şartı yoktur. Dolayısıyla asaleti tasdik olmamış aday bir memurun da diğer şartları taşıması şartıyla becayiş yapabilmesi mümkündür.
Ancak becayiş sonuçta atamaya yetkili amirin onayına bağlı olduğu için bazı kurumlar aday memurların becayiş yapmasına sıcak bakmamakta, muvafakat vermemektedir. Bu durumda idari yargıya müracaat etmek mümkündür. Altını tekrar çizelim, aday memur olmak becayişin önünde yasal bir engel oluşturmaz. Aday memurlar da becayiş yapacak uygun memur bulurlar ise becayiş başvurusu yapabilirler.


---


Denetimde Etkinlik Nasıl Sağlanır?


Okurumuz Emre DEMİR soruyor: “Bünyamin bey, iş kazaları ile ilgili yazınızı okudum. Sizce de kayıtdışı istihdamla etkin mücadele için SGK’da bulunan denetim elemanları ayni unvanda birleştirilmeli değil midir?”

Sayın okurumuz, sözlerinize katılmamak mümkün değil. Kayıtdışı istihdam ile etkin mücadele için denetim birimlerinin etkinlik ve etkililik açısından reforma tabi tutulması aklın gereği olduğu kadar çağdaş Avrupa kamu yönetişiminin de bir gereğidir.


Farklı unvan ve birimler altında çalışan denetim elemanları kamu idaresi açısından bir zaaf olup ancak dar grup çıkarlarına hizmet eder; kamu idaresinin daha etkin ve organize olmasını getirmez. Oysa birlikten kuvvet doğar. Bunun en güzel örneği Maliye Bakanlığı’dır; denetim birimlerinin bir unvan altında toplanılması sonrasında yeni bir nefes ile vergi denetiminde yılların sorunlarının üzerine etkili bir şekilde gidilmeye başlanılmıştır.
Denetimin tek elden yürütülmesi, denetim elemanı üzerindeki baskıların ve yerelleşmenin önlenmesi ve denetimin etkililiği için SGK dahil tüm kamu kurumlarında denetim birimlerinin tek başlı, bağımsız ve merkezi olması zorunludur. Böyle bir yaklaşım çağdaş kamu idareciliğinin, ILO’nun çalışma hayatının denetimi ile ilgili tüzük ve sözleşmelerinin ve AB müzakare fasıllarından olan “Sosyal Politika ve İstihdam” faslının da gereğidir. Başta Doç. Oğuz Karadeniz olmak üzere SGK’yı yakından tanıyan birçok akademisyen de bu doğrultuda tavsiyelerde bulunmaktadır. Kamuoyu, çalışma hayatı için devrim niteliğinde önemli hizmetler yapmış olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’ten bu doğrultuda adımlar atmasını beklemektedir.

 

---

Muvafakat Süreci Nasıl Gerçekleşir?


Okurumuz Mehmet Aybar soruyor: “Adalet Bakanlığı’nda kadrolu memurum. KPSS ile MEB’e doğrudan atanıp işe başlar mıyım? Muvafakatı atandığım kurum mu alır?”

Sayın okurumuz bir kez devlet memurluğuna girdikten sonra doğrudan atama diye bir durum olmaz. Açıktan atama bir kez olur. Sizin KPSS ile (A) yada (B) grubu bir kadroya yerleştirilmeniz halinde Kurumlar arası naklen atama şeklinde muvafakat alınarak atamanız gerçekleştirilecek. Muvafakat için sizin bir şey yapmanıza gerek yok. Kadro kazandığınız kurum sizi muvafakat yazısı ile şuanki kurumunuzdan isteyecek. Sizin özel bir işlem yapmanıza gerek yok. Ancak elden takip ederseniz muvafakat yazısının geliş gidiş süreci hızlanır.

Muvafakatta kamu yararı olduğunu düşünmekteyiz. Bunu da çeşitli defalar yazılarımızda belirttik. Zira muavafakat ile memurun memnuniyeti ve verimi artar, iş barışı kuvvetlenir. Ancak muvafakar verip vermemek halen çalıştığınız Kurumun inisiyatifindedir. Muvafakatınızın verilmemesi halinde idari yargıya başvurarak müktesep haklarınızın korunmasını, yürütmenin durdurulmasını talep etme hakkınız mevcuttur. Zira idarenin her türlü eylem ve işleminde kamu yararı aranır ki, bu kural muvafakat için de geçerlidir.
Muvafakat süreci ile ilgili Kurumunuzun işlemlerini ve şartlarını öğrenmek için personel yönetmeliğiniz olan Adalet Bakanlığı Memur Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliği’ni okumanızı tavsiye ederiz.

 


---

Kıssadan Hisse
“Hiç hata yapmamış bir insan yeni bir şey denememiş demektir.”
— Albert Einstein

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar 1 Yorum