BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
GÜNCEL

Bayraktar TB2 vuracak! Rusya ile Ukrayna arasında kritik gelişme

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimde tansiyon yükselirken kritik gelişmeler peş peşe yaşanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Kritik zirvedeki görüntü sosyal medyanın gündemine oturdu.

Dünya 7 Şubat Pazartesi günü iki süper gücün başkentinde gerçekleşen hassas görüşmelerden çıkacak sonuçlara kilitlendi, bu sırada uluslararası haber ajansları karlar üstünde ilerleyen NATO tanklarının fotoğraflarını servis etti. Ukrayna sınırına 110 bin asker yığan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için Moskova'ya giden Fransa lideri Emmanuel Macron, Kremlin'de beş saatten uzun süre kaldı. Rus ajanslarının dünyaya geçtiği fotoğraflarda, Putin ve Macron'un birer ucunda oturduğu devasa masa gözden kaçacak gibi değildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen Putin - Macron zirvesine 'uzun masa' damgasını vurdu.

Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulmak için Moskova'ya gelen Macron Rus mevkidaşı ile 'mesafeli' bir görüşme gerçekleştirdi.

'SENİN TARAFINDA HAVA NASIL?' 
Uzun bir masanın iki ucunda oturan iki liderin görüşmesi 5 saat sürdü. New York Post gazetesi iki lider arasındaki mesafeyi 'Senin tarafında hava nasıl?' sözleri ile ti'ye aldı.

İngiliz Daily Mail ise zirve haberini 'hala aralarında kilometreler var' başlığı ile okurlarına sundu.

İki liderin görüştüğü uzun masa sosyal medyanın da gündemine oturdu. Pek çok kullanıcı diplomatik çözümde rol sahibi olabilmek için Moskova'ya giden Macron'un eli boş döndüğü yorumunda bulundu.

KREMLIN BÖYLE KARŞILADI: ÖNEMLİ ATILIMLAR BEKLEMİYORUZ 
Kritik ziyaret henüz gerçekleşmeden Macron'un pek de hoşuna gitmeyecek bir açıklama gelmiş, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasındaki görüşme öncesinde gazetecilere verdiği demeçte şu ifadelere yer vermişti;

'Durum tek bir toplantıda belirleyici atılımlar beklemek için çok karmaşık. Görüşmede önemli bir atılımın yaşanmasını beklemiyoruz.'

PUTIN'DEN SERT SÖZLER 
Görüşmenin ardından Putin ve Macron ortak basın toplantısına geçti. Putin basın toplantısında ilk sözü alan lider olurken yine hedefinde batılı ülkeler ve NATO oldu.

Rus ordusunun Ukrayna sınırına konuşlanması ve tatbikatlar yapmasını eleştiren batılı ülkelere ve NATO'ya sert tepki gösteren Putin, 'Askeri altyapılarını sınırlarımıza kadar yaklaştıran NATO ve üye devletler, silahlı kuvvetlerimizi nereye ve nasıl yerleştireceğimiz konusunda bize ders vermeye kalkıyor. Rus birliklerinin kendi topraklarındaki eylemleri Ukrayna'ya karşı Rus tehdidi olarak sunuluyor' dedi.

Sözlerinin devamında NATO üyelerini suçlayıcı ifadeler kullanmayı sürdüren Putin, üye ülkelerin Ukrayna'ya yaptıkları silah sevkiyatlarını eleştirerek, 'NATO üyesi ülkeler tarafından modern silahların sevkiyatına devam ediliyor ve Ukrayna ordusunun modernizasyonu için önemli ölçüde mali kaynaklar ayırmaya devam ediyor. Elbette bu konuları cumhurbaşkanıyla 6 saate yakın bir süre konuştuk" ifadelerini kullandı.

Putin birçok kez dile getirdiği NATO'nun kendilerini düşman olarak gördüğü sözlerini yineleyerek, "NATO'nun eylem planında Rusya düşman olarak görülüyor' şeklinde konuştu.

NATO'nun yanı sıra Ukrayna'yı da hedef alan sözler kullanan Putin, Kiev yönetiminin Minsk anlaşmalarını ortadan kaldırmayı amaçladığını iddia ederek, "Kiev'in mevcut yönetiminin Minsk anlaşmalarını feshetmek için bir yol çizdiği kanaatindeyim. Anayasa reformu, genel af, yerel seçimler ve özel statünün yasallaşması gibi temel konularda bir ilerleme yok" derken Minsk'te imzalanan 'Steinmeier formülü'nün hala önemli bir yer edinemediğini belirtti.

Putin ayrıca Macron'un, Kiev'e yapacağı ziyareti hatırlatarak burada kendisinin zorlu bir görüşme beklediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın, Kırım'ı geri almak için askeri yollara başvurması durumunda NATO ile savaşabileceklerini ima ederek, 'Fransa dahil Avrupa ülkeleri Kırım'ın, Ukrayna topraklarına ait olduğuna inanıyor, bizde buranın Rusya Federasyonu'nın bir parçası olduğuna inanıyoruz. Ukrayna doktorinlerine göre eğer bu durum askeri operasyonlarla değiştirilmeye kalkılırsa Rusya ile NATO arasında bir çatışma olacaktır. NATO ile savaşa mı gireceğiz?' dedi.

Kırım konusunda Batı'ya gözdağı veren Putin yine aynı cümleyi vurgulayarak, 'Rusya ile savaşmak mı istiyorsunuz?" sözlerini kullanarak, "Ukrayna NATO'ya katılır ve Kırım'ı döndürmeye çalışırsa, Avrupa ülkeleri otomatik olarak savaşa sürüklenecek ve bunun kazananı olmayacak' şeklinde konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR