BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.467,33
YAZARLAR

Başvurmayana Müjde, GSS Affı Uzatıldı

Aman kaçırdım diye üzülmeyin. GSS affına başvurmayı unutanlara müjdeli bir haberimiz var: GSS affının süresi uzatıldı! Bakanlar Kurulu, henüz gelir testine başvurmayan vatandaşlar olduğunu göz önüne alarak bu süreyi dün itibariyle uzattı.

 

Artık herkes biliyor, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ülkemizde zorunlu.

Çalışmayan, kendi sigortalılığı olmayan veya başkası üzerinden sağlık hizmeti alamayan ülkemizdeki yerleşik yabancılar dâhil herkesin sağlık sigortası yaptırması kanunen mecburi…

Bu sağlık sigortasının sağlanması içinse vatandaşların gelir testine girmesi gerekiyor.

Gelir testine göre, hane içerisindeki kişi başına geliri en fazla olanlar aylık 288 TL, orta düzeyde olan 144 TL, asgari ücretten az kazanan ise 48 TL prim ödüyor.

Gelir testi sonucunda hane içerisindeki kişi başına gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen muhtaç kişilerin primleri devlet tarafından ödeniyor, ceplerinden beş kuruş çıkmadan sağlık hizmeti alabilmesi sağlanıyor.

Gelir testi yaptırmak için ikametinizin olduğu kaymakamlığa veya valiliğe giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmanız gerekmekte.

 

Gelir Testine Girmeyenlere Af Getirildi

Genel Sağlık Sigortası sisteminde gelir testine girmeyen en üst düzeyden GSS primi borçlusu oluyor. Yani gelir testi için Vakıflara başvurmayan zararlı çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl Torba Yasa ile gelir testine girmeyen, girmediği için de adına yüksek borç çıkanlara af getirilmişti.

Bu durumda olan kişilerin Kaymakamlıklar ve Valilikler nezdinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurularak gelir testi yaptırılması halinde bu gelir testi sonuçları 2012 yılının başından bu yana (yani geriye dönük olarak) etkili olması söz konusu.

Başka bir deyişle, gelir testine başvuranların geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu anlaşılırsa tüm borçları silinecek.

Geliri daha düşük kişilerin ise GSS borcunun azalması söz konusu olabilecek.

 

Affa Başvuru Süresi Uzatıldı

Normalde Torba Yasa ile getirilen bu imkândan yararlanmak için son gün dün, yani 31 Mart tarihiydi.

Aman kaçırdım diye üzülmeyin. GSS affına başvurmayı unutanlara müjdeli bir haberimiz var:

GSS affının süresi uzatıldı!

Bakanlar Kurulu, henüz gelir testine başvurmayan vatandaşlar olduğunu göz önüne alarak bu süreyi dün itibariyle uzattı.

Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile gelir testi yaptırmak için Kaymakamlıklara başvurma süresi altı ay süreyle, yani bu yılın Eylül ayının son gününe (31.09.2015’e) kadar uzatıldı.

 

Borcu Olanlar Ne Zamana Kadar Ödemeli?

Dünkü Bakanlar Kurulu kararı ile uzatılan bir başka süre de GSS borcu olanların bu borçlarının faizlerinin silinerek ödenmesi ve taksitlendirilmesi hakkı.

Daha önce gelir testine girmiş kişilerin ödenmemiş GSS prim borcu varsa bu tutarların düşük faizle yapılandırılması hakkının süresi de altı ay uzamış bulunuyor.

Buna göre bu yılın 2 Kasım tarihine kadar başvurulması halinde eski GSS borçları yapılandırılabilecek, faizleri silinecek. Bu şekilde başvuranlar ilk taksitlerini ise 30 Kasım 2015 tarihine kadar yatıracaklar.

Bu şekilde yapılandırılan borçların 30 Kasım’a kadar önemsi halinde, faiz olarak yazılan kısımları affedilecek.

İsterseniz borçları düşük faizle altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit takside de böldürebileceksiniz.

Borcu faizsiz ödemek için süre uzatılmış olsa da, Kasım ayını beklemeden hemen ödemenizi tavsiye ederiz. Zira GSS borcu olanlar affa başvurup borcu ödedikleri veya taksitlendirdikleri tarihten itibaren hastaneden faydalanma hakkına kavuşacak.

 

---

 

Kıssadan Hisse

“Çalışmak ekmek, tembellikse kıtlık getirir.”

Alman Atasözü

 

---

 

Sorularınız:

 

Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar