BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.506,62
GÜNCEL

Baş ağırısı neden olur nasıl geçer? Baş ağrısına iyi gelen bitkiler

Baş ağrısı için bireysel olarak bazı tedavi yöntemlerini uygulamaya başlamadan önce baş ağrısının nedenleri ve ne tip bir baş ağrısı olduğu yönünde yeterince bilgi sahibi olmak gerekir.

"Baş ağrısına ne iyi gelir?" sorusunu soran pek çok kişi tıbbi ya da doğal tedavi yöntemleri için arayışa geçer. Her insanın hayatı boyunca en az bir kez yaşadığı baş ağrısı şikayeti çoğu zaman stres ya da kaygı bozukluğu gibi nedenlerle ortaya çıkar. Buna karşılık bazı baş ağrısı çeşitleri, altında çok daha ciddi sağlık sorunlarını barındırıyor olabilir. Bu nedenle baş ağrısının boyutuna, sıklığına ve bölgesine göre tespit yapıp gerekli hallerde bir hekime başvurmak gerekir. Baş ağrısı tipleri, baş ağrısı bölgeleri ve baş ağrısı nedenleri hakkında yeterince bilgi sahibi olan kişiler; evde uygulayacakları basit yöntemlerle de şikayetlerini giderebilirler. Baş ağrısı geçirme yöntemleri, baş ağrısı çeşidine ve kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.

Baş ağrısı çeşitleri ve bölgeleri, baş ağrısı için yapılması gerekenler konusunda önemli rol oynar. Baş ağrısı çeşitleri arasında gerilim tipi baş ağrısı, migren, küme baş ağrısı, tansiyona bağlı baş ağrısı, menstürel migren, trigeminal nevralji ve egzersiz baş ağrısı yer alır. Baş ağrısı çeşitleri ve sebepleri; sorunun tespiti ve tedavisi açısından önem taşır. Gerilim tipi baş ağrısı genellikle başın çevresinde sıkışma benzeri bir ağrı yaparken gerilim, yorgunluk ya da stres kaynaklı meydana gelebilir. Migren ise yaşayanların ağrının boyutunu anlatmakta dahi zorlandığı boyutlarda olabilir. Ağırlıklı olarak sesten ve ışıktan rahatsız olma gibi bir durum gösterirken kusma ya da bulantıyı da beraberinde getirebilir.

Kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları migren ataklarına ise menstürel migren adı verilir. Gözün hemen arkasında şiddetli bir ağrı hissedildiğinde küme baş ağrısı tipinden söz edilebilir. Günler süren ataklarla beraber gelen bu ağrı neticesinde gözde yaşarma ya da kızarma oluşabilir. Baş ağrısının ense kısmında yoğunlaştığı durumlarda ise tansiyonun yükseldiğinden şüphelenilebilir. Kimi baş ağrıları baş ve enseden farklı olarak yüz bölgesinde yoğunlaşır. Yüz kaslarının kasılması ve yüzde keskin ağrı şeklinde oluşan baş ağrıları; trigeminal nevraljiye örnek gösterilebilir. Bunların yanı sıra fazla efor harcandığı durumlarda ve yoğun egzersiz sonrasında da baş ağrıları meydana gelebilir ve bu da farklı bir kategoride değerlendirilir.

Baş ağrısı bölgeleri ve sebepleri, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Baş ağrısı bölgeleri doğru tespit edildiğinde buna uygun tedaviyi uygulamak da kolaylaşır. Baş ağrısı bazen başın tek bir noktasında ya da tümünde ortaya çıkabilir. Dolayısıyla baş ağrısı tiplerine ne kadar hakim olunursa baş ağrısına hızla müdahale etmek o kadar mümkün olur. Pek çok baş ağrısı tipi aile hekimleri tarafından başarıyla tedavi edilirken sekonder baş ağrısı için öncelikle altta yatan sebeplerin araştırılmasına ve böylece problem ciddi sonuçlara yol açmadan önce tedavinin yapılmasına ihtiyaç duyulur.