BIST 10.479
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.473,37
GÜNCEL

Bankalar esnafın parasını geç mi ödüyor?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bankaların POS cihazı ile yapılan alışverişlerde esnafın parasını 39 gün sonra ödediğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların vatandaşın ödeyemediği kredi kartı borcunun acısını esnaftan çıkardığını savunarak, POS cihazı ile yapılan alışverişlerde esnafın parasının 39 gün sonra hesaba aktarıldığını kaydetti.

Alışverişin yapıldığı günün ertesi günü hesaba aktarılan paralar için binde 8 ile binde 11,5 arasında değişen komisyon alındığını, komisyon ödemek istemeyen esnafın ise 39 gün sonra parasını alabildiğine işaret eden Palandöken, "Sonuçta bankalar, bu işten 1 milyar 200 milyon lira komisyon kazanıyor. Üstelik bu komisyon, esnafın vatandaştan alıp devlete yatırdığı KDV'den de alınıyor. Komisyonlar hiç değilse vergisiz hasılat üzerinden alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

- "SENET GERİ GELEBİLİR"

POS komisyonlarının, piyasaların durgunlaştığı dönemlerde esnafa daha ağır gelmeye başladığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu gidişle eskisi gibi taksitli alışverişlerde senet uygulaması yeniden başlayacak. Bankalara komisyon ödemek istemeyen esnaf, senet düzenlemek suretiyle taksit yaparak kendi alacağını kendisi takip edecek. Çünkü bankaların kredi kartlarından aidat almama konusundaki dirençlerini anlamak mümkün değil."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR