BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,11
ALTIN 2.472,06
İŞÇİ

Bakan Çelik'in çocuk işçi önleme yöntemi

Faruk Çelik, soru önergesine verdiği cevapta tarımda çocuk işçiliğiyle nasıl mücadele ettiklerini anlattı. Cevaba göre 32 ili sadece 18 müfettiş teftiş ediyor.

- CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, ILO sözleşmesine göre çocuk işçiliğinin en kötü iç biçiminden biri olarak belirlenin mevsimlik gezici ve geçici tarımda çocuk işçiliğinin nasıl denetlendiğini Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e sordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, soru önergesine verdiği cevapta 50 ve üstü işçi çalıştıran tarım işletmelerinin iş kanunu kapsamında olduğunu ve iş müfettişlerince denetlendiğini söyledi.

2014 yılında 50’den fazla işçi çalıştıran tarımsal işletmelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi için programlı teftişin uygulamaya konulduğunu belirten Bakan Çelik, “Anılan teftişte çocuk ve genç işçi, izinsiz çalıştırılan yabancı işçiler öncelikli risk grupları olarak belirlenmiştir” dedi. Umut Oran’ın önergesine yanıt veren Bakan Faruk Çelik, teftiş programının 32 ilde 18 iş müfettişi ile yürütüldüğünü kaydetti.

6 İLDE İŞ GÜVENLİĞİNE 4 İŞ MÜFETTİŞİ BAKIYOR

Çalışma Bakanı Çelik, çocuk işçiliğinin önlenmesinde yerel kaynakların etkinleştirilmesi projesi kapsamında pilot illerde (Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli ve Ordu) çocuk işçiliği izleme birimlerinin oluşturulduğunu bildirdi. Ayrıca 6 ilde (Adana, Mersin, Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa ve Bolu) 4 iş müfettişi ile “tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği teftiş programının yürütüldüğünü kaydetti. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran yanıtı şu şekilde yorumladı; “Tarımda çocuk işçiliğiyle mücadele denetim için 32 ilde 18 müfettiş görevlendirilmiş. Üstelik İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller de bu grupta. Ondan sonra Sayın Bakan çıkıp başarımızı Soma gölgeledi diyebiliyor.”

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR