BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
EMEKLİ

Bağkur borç hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Bağkur borç hesaplama işlemi nasıl yapılır? Bağkur borç sorgulama ve Bağkur borç ödeme işlemine ilişkin ayrıntılı bilgi haberimizde.

Bağkur sistemine bağlı olan vatandaşlar internet üzerinden Bağkur borçlarını öğrenebilirler. Bağkur borç hesaplama ile sizde ne kadar borcunuz olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıntılar memurhaber.com'da.

SGK 2016 yılı BAĞ-KUR borç affı genelgesini yayınladı. Peki bu borç affından kimler yararlanabilecek? BAĞ-KUR borç affından yararlanma şartları nelerdir? İşte cevabı...

Bağkur affı ve detayları herkes tarafından merak konusu oldu. 2016 Bağkur affı, Bağkur borç hesaplama gibi işlemlerinizi haberimizden kolaylıkla yapabilir merak ettiğiniz detayları takip edebilirsiniz. Peki 2016 yılı kapsamı içerisinde Bağkur affı şartları neler? Bağkur prim borcu hesaplama nasıl yapılır? 

TORBA YASADA BAĞKUR AFFI MADDELERİ

Yürürlüğe yeni giren Torba Yasa maddeleri, Torba Yasada BAĞ-KUR affı ile 600 bin esnaf mevcut olan prim borçlarının ve onların gelirlerine göre yeniden yapılandırması sağlanacaktır. BAĞ-KUR güvencesine sahip olan bireylerin geçmiş yıllarda Emekli Sandığı ya da SSK güvencelerinin tek bir çatı altında toplanması ve güvencelerin birleşmesi sonucunda ortaya çıkan birtakım sorunlar, yani basamak farkları sonra edecektir.

Sigorta birleştirmesi işlemini gerçekleştiren bireylerin olası durumları, üye oldukları sosyal güvence kurumları tarafından korunmaya devam edecektir. Farklı güvencelere sahip bireyin, sigorta birleştirme işleminde tercih ettiği ilk basamaktan devam ederek, bu şekilde güvencesinden yararlanacaktır. Torba Yasada BAĞ-KUR affı yeni maddelerine göre SGK emekli aylığına sahip olduğu halde, esnaf kategorisinde olarak yeni bir iş yeri açmış ve sigorta primlerini ödemeyen bireylerin de ödemesinde yeni bir yapılandırma oluşturuldu. Yeni bir iş yeri açan bireyler, 3 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak Torba Yasada BAĞ-KUR affı maddelerinden yararlanarak, ödemedikleri prim borcu için yeniden yapılandırma hizmetinden yararlanacaklardır.

Torba Yasada BAĞ-KUR affı yeni kanunla tekrar düzenlendi. Prim ödeme konusunda sorun yaşayan bireylere kısmı bir af da getirildi. Buna göre,

SSK (4/a) ve BAĞ-KUR (4/b) prim ödemeleri yeniden yapılandırılmasından, sigorta primi alacağı olan bireylerin toplam ana parasından küçük bir miktarda da olsa Torba Yasada BAĞ-KUR affı maddelerine göre bir indirim yapılmıyor.

BAĞ-KUR ve SSK sigorta primlerinin ödenmemesi sonucunda birikmiş olan borca birikmiş gecikme faizi Torba Yasada BAĞ-KUR affı maddelerine göre siliniyor.

Sigortalı çalışan bireylerin toplam anapara üzerinden TEFE/ÜFE gibi finansal materyallerin artış oranlarına göre değişen, Torba Yasada BAĞ-KUR affı maddelerine göre düzenlenen yeni bir faiz hesaplama şekline göre sigorta prim ödemeleri hesaplanıyor.

İlgili maddelerde yer alan faiz hesaplama şekline göre belirlenen yeni faiz miktarı, önceki borçların faizi yaklaşık olarak dörtte üçü oranında bir indirim gerçekleşiyor. Yani sigortalı çalışan bireyin sigorta primlerinin ödememesi sonucunda oluşan gecikme zammının dörtte üçü olan borç zammı affediliyor ve gecikme zammı siliniyor.

Torba Yasada BAĞ-KUR affı maddelerine göre hesaplanan faiz gecikme zammı, sigorta primlerinin ödenmemesi sonucunda oluşan borcun bir kısmı siliniyor. Torba Yasada BAĞ-KUR affı ile yürürlüğe giren yeniden düzenlenen maddelere göre yeniden yapılandırılan toplam borca yıl boyunca yüzde 5 oranında bir faiz uygulaması yapılıyor, toplam borç 18 taksite ve 36 aya kadar sunulan bir vade ödeme yapılması sağlanıyor.

KİMLER BAĞKUR AFFINDAN BORÇ SİLDİREBİLİR?

-12 Ay ve daha fazla süreyle prim borcu olanlar.

-Esnaf ve Sanatkârlar

-Tarım ve Çiftçi BAĞKUR’ lular

-Prim borçlarının Yapılandıranlar ve Yapılandırma iptali için başvuruda bulunanlar yararlanabilir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAĞKUR NO İLE BORÇ SORGULAMA NASIL YAPARIM?

E-Devlet sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olarak bünyesinde bulunan BAĞ-KUR no ile borç sorgulama işleminizi yazımızın devamındaki adımları doğru bir şekilde uygulayarak yapabilirsiniz. İşleminiz de E-devlet şifrenizin olması gereklidir. Eğer E-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın bir merkez PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile birlikte giderek başvuru yapmanız durumunda, 2 TL işlem ücreti ödedikten sonra E-Devlet şifrenizi güvenli bir şekilde temin edebilirsiniz. BAĞ-KUR no ile borç sorgulama işlemi için ilk olarak yazımızın sonunda paylaştığımız bağlantı linkine tıklayınız. İlk karşınıza çıkacak olan sayfada bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız.

Devamında ise kimlik doğrulama işleminiz için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi resimde de belirtilen alanlara giriniz. Belirttiğiniz bilgileri kontrol ettikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

Bu şekilde belirtilen ve görsel olarak da anlatılan adımları uygulayarak işleminiz başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır.

2016 BAĞKUR PRİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR prim hesaplama işleminin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi vereceğiz. BAĞ KUR prim hesaplama işleminizi tek bir yoldan gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet üzerinden yapacağınız işlemler için öncelikle E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer şifreniz henüz yok ise en yakın PTT şubesine giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Ve sadece 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi edinebilirsiniz. E-Devlet sistemi sayesinde devlet kurumlarında yaptığımız işlemleri artık internet üzerinden kolaylıkla yapabilmekteyiz.

E-DEVLET SİSTEMİ ÜZERİNDEN BAĞKUR PRİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz E-Devlet sistemi üzerinden BAĞ KUR prim hesaplama adlı internet bağlantı adresine tıklayınız.

Kimlik doğrulama işleminiz için ”Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız.

T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz.

Bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olduktan sonra ”Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

Böylece E-Devlet sistemi üzerinden BAĞKUR prim hesaplama işleminizi tamamlamış olacaksınız.

BAĞKUR İÇİN İNTİBAK KARARI

BAĞ-KUR intibak kararı hala beklenmektedir. Daha önce BAĞ-KUR siteminde 2008 yılına kadar basamak yöntemi uygulanmaktaydı. Basamak sistemi ile bütün aylıkların, 2003 tarihi yürürlüğünde bulunan gelir tablosuna göre hesaplanması nedeniyle BAĞ-KUR’ un ödediği emekli aylıklarında farklı bir değişiklik olmamıştı. Bu nedenle BAĞ-KUR kapsamındaki vatandaşlar BAĞ-KUR intibak dahilinde yer almadılar. Ancak 2002 tarihli gelir tablosu nedeniyle belirli dönemler arası emeklilik için başvuru yapan ve aylık bağlanan 12.000 kişi açısından eşitsizlik olduğu belirlendi. Bu nedenle bu kişiler için iyileştirme yapılmıştı.

Sosyal güvenlik ile ilgili torba yasa tasarısı Başbakanlık’ a sevk edilirken BAĞ-KUR’ lu pek çok kişi umutlandı. BAĞ-KUR intibak kararı ile ilgili tasarının detayları henüz açıklanmamıştır.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR