BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
GÜNCEL

AYM sözleşmeli personele 5 yıl nakil yasağını görüşecek!

Anayasa Mahkemesi 6495 sayılı Kanunla kadroya geçen sözleşmeli personele getirilen 5 yıl nakil yasağını esastan görüşecek. İşte detaylar...

6495 sayılı Kanunla 2013 yılında ikinci defa kadroya geçirilen sözleşmeli personele getirilen '5 yıl boyunca nakil yasağı' AYM'nin yeniden gündeminde... Anayasa Mahkemesi 5 Mayıs'ta bu nakil yasağını esastan görüşecek.

2013 yılında kadroya geçirilen sözleşmeli personel hakkında uygulanan 5 yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanma yasağı düzenlemesinin iptali konusu yarın Anayasa Mahkemesi tarafından Esastan karara bağlanacak.

657 NAKİL YASAĞI İÇİN NE DİYOR?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Geçici 41 inci maddesinin
dördüncü fıkrası “Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.” hükmünü içeriyor. Bu hüküm kapsamında nakli yapılmayan personel tarafından açılan davalarda ileri sürülen Anayasa aykırılık iddiasını ciddi bulan Erzurum 2. İdare mahkemesi ve Tokat İdare Mahkemesinin talepleri, Anayasa Mahkemesinin 5 Nisan 2016 Perşembe günü yapacağı toplantıda Karara bağlanacak.

KADROYA GEÇEN SÖZLEŞMELİLERİN NAKİL YASAĞI
Kadroya geçen sözleşmelilerin nakil yasağı İÇİN 2 Ağustos 2013 tarihinde yayımlanan 6495 sayılı “Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hükümlerine istinaden, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bazı sözleşmeli personelin, görev yapmakta oldukları kurumlara ait kadrolara geçirilmeleri sağlanmıştı.

41. MADDEYE DİKKAT!
Ancak, 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 41 inci madde ile yapılan bu düzenlemenin dördüncü fıkrasında;“… Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.” cümlesine de yer verilmişti.

Bu hüküm nedeniyle, memur kadrolarına geçen sözleşmeliler 5 yıl süreyle bulundukları kurumdan başka kurumlara naklen geçemiyor.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 5 yıl yasağı kısmen kalkmıştı

2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşme ile; "beş yıl” olan nakil yasağı, 1/1/2016 tarihinden itibaren mahalli idareler arasında yapılacak naklen atamalarda “iki yıl” olarak uygulanmaya başlanmıştı.

Ancak, 5 yıl süreli nakil yasağının sadece mahalli idareler arası naklen geçişler için kalkması, sınırlama nedeniyle, başka kurumlara geçmek isteyen mahalli idarelerin kapsamdaki personeli ile diğer kurumların bu kapsamdaki personelinin yaşadığı mağduriyeti gidermedi.

İPTAL KARARI VERİLİRSE...
657 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasının son cümlesinin iptal edilmesi durumunda, 2013 yılında kadroya geçirilmiş olan sözleşmeli personel, kurumlar arası naklen atanma uygulamaları çerçevesinde, süre yasağına tabi olmadan kurumlararasında naklen atanabilecek.

2016-2017 TOPLU SÖZLEŞMESİ
memurlar.net'te yer alan habere göre, 2016-2017 toplu sözleşmesinde, mahalli idareler arasında iki yıl olarak uygulanması kararlaştırılan 5 yıl nakil yasağın, iki yıl düzenlemesi, 1 Ocak 2016'da dolduğu için, mahalli idareler personeli için mahalli idareler arasındaki geçişler bağlamında sorun çözülmüştü.

İşte AYM'nin o açıklaması:

14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na, 12.7.2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun'un 9. maddesiyle eklenen geçici 41. maddenin dördüncü fıkrasının "Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz." biçimindeki son cümlesinin iptaline karar verilmesi talebi.

AYM
Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR